Turizmus

Wenckheim-kastély, Szabadkígyós - Turizmus Online

Wenckheim-kastély, Szabadkígyós - Turizmus Online
Gróf Wenckheim Frigyes és gróf Wenckheim Krisztina 1875-79 között megépíttette a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt.
A kastélyt 1882. július 19-én szentelték fel. Az építtetők a kor egyik leggazdagabb földesurai: gróf Wenckheim Frigyes és felesége, gróf Wenckheim Krisztina voltak. Átadásakor korának legfényesebb, legkorszerűbb kastélya volt, káprázatos belső berendezéssel. Az épület előtt van egy mesterséges forrás, a kápolnával szemben, az ún. Zsigmond-forrás, melyet 1894-ben fúrtak (sajnos ma már nem működik, csak mesterségesen).

turizmus 

A Wenckheim-kastély, légi fotóA főépület egyemeletes, oldott tömegű, tornyos, loggiás teraszos. A melléképülettel loggiafolyosó köti össze.
A Gróf Wenckheim Frigyes és gróf Wenckheim Krisztina által építtetett kastély reprezentatív belső tere kápolnát, ebédlőt, télikertet, könyvtárat, női zeneszalont, férfiszalont pipázóval, nappali dolgozót és alkóvos-ágyfülkés hálószobát rejt.

turizmus 

A főépület egyemeletes, oldott tömegű, tornyos, loggiás teraszosEzek közül ma csupán a könyvtár látogatható. Berendezése, gyönyörű kötetei megjelenítik az egykori arisztokrácia életét, szokásait.
A személyzeti és konyhaépület is emeletes. A kastélyhoz 23 ha-os park, dendrológiai tájképi kert csatlakozik tóval, szigettel, hidakkal. A kertben a szökőkút és a régi lámpatestek is sétára csábítanak.

Bejelentkezéssel látogatható.

turizmus 

A csodálatos franciakertA szabadkígyósi Wenckheim-kastély előtt franciakertet alakítottak ki buxusokból és nyesett tiszafákból, körülötte pedig angol, vagyis tájképi kert terül el. A franciakert központi részén igen szép szökőkutas vízmedencét találunk, ettől jobbra pedig a megye legtestesebb platánfáját. Mielőtt besétálnánk a főépület elé, megpillantjuk az évszázados fehér nyárfákat, mögötte pedig a 8-as alakú mesterséges tavat, melynek partján a megye leghatalmasabb termetű mocsáriciprusait látjuk. A kastély és környéke alkalmat adhat egy hosszabb pihenőre. Szabadkígyóson az Ybl Miklós tervezte Wenckheim-kastély egykori ebédloje a tornaterem, a mai ebédlo pedig a volt fedett lovarda a bentlakásos oktatási intézmény védett parkjának területén. Továbbindulva az aszfaltútra jutunk ki (a jelen: 7,5 km), amely kivezet minket Szabadkígyós széles főutcájára (7,8 km).
Balra a műemlék templomot és az őshonos állatok bemutatóhelyét, jobbra a tanösvényt találjuk. Erre megy majd a túrista zöld jel is.


turizmus 

A kastély és környéke alkalmat adhat egy hosszabb pihenőre