Turizmus

Szemet gyönyörködtető lovasbemutatók a Nemzeti Vágtán Békés megyei részt vevőkkel – Turizmus – Békés megye

Szemet gyönyörködtető lovasbemutatók a Nemzeti Vágtán Békés megyei részt vevőkkel – Turizmus – Békés megye
Az első Nemzeti Vágta első napja méltóságteljes díszfelvonulással indult, s lezajlottak a magyar lovaskultúra ünnepéhez kapcsolódó többi nemes rítusok is.
A délután lovasbemutatói a magyar lovaskultúra dicsőséges időszakait, a honfoglalás korát, Mátyás király uralkodásának idejét, és az 1848-49-es szabadságharc időszakát elevenítették fel. Bebizonyosodott, hogy a mai magyarokat sem hagyja közömbösen ló és lovas harmonikus mozgása, a lovak kordában tartott, fegyelmezett „tombolása”. A felvonuló, majd vágtató lovak látványa percenként ragadtatta elismerő tapsra a Hősök terén és környékén összegyűlt több tízezres tömeget. A bemutatókban Kassai Lajos lovasíjászai, a Magyar Kaszkadőr Szövetség és a Kaszkadőr Lovasszínház tagjai, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség huszárai, honvédei és tüzérei, valamint a Pusztaszeri csikósok léptek fel.

A pusztaötös mindíg nagy szenzáció

A pusztaötös a Vágtán is bizonyított


A különlegességek közül is kiemelkedett a Lázár-fivérek gyorsasági négyesfogat versenye. A 12 méter széles versenypályán szédítő sebességgel vágtatott, kanyarodott, egyensúlyozott a négy négyesfogat legénysége – Pécsi István pergőszavú kommentálása mellett. Végül a futamot nagy fölénnyel nyerte Lázár Zoltán fogata. Ilyen versenyt Magyarországon még sosem rendeztek.

Reneszánsz lovagi viadal, lovas

A reneszánszkori viadal bemutatása is segítí a lovas hagyományőrzést


A lovasprogramok közben rengeteg sétálóval, valódi élettel telt meg a Vágta Korzó. A versenyen induló települések sátraikban kulturális, gasztronómiai értékeiket vonultatták fel, a berendezések sem nélkülözték a kreativitást. Újbuda például komplett kávéházat alakított ki, Füzesgyarmat két remekbeszabott hintót állított ki.
A szombati lovasbemutatók záróaktusaképpen 21.30-tól a versenypálya ünnepélyesen kivilágított körívén az Epona Spanyol Lovasiskola szórakoztatta a még mindig nagyszámú közönséget.
Forrás: www.vagta.hu

A Hősök terén zajlott a Nemzeti Vágta
Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet

Sok érdeklődőt vonzottak a lovas bemutatók is


Szóljon hozzá a fórumon!: Szemet gyönyörködtető lovasbemutatók a Nemzeti Vágtán Békés megyei részt vevőkkel

Küldjön egy képeslapot ismerősének!: kepeslap.mconet.biz

Békés Megye Turizmus Online: turizmus.bekesmegye.com

 

Békés Megye Turizmus Linkajánló: turizmuslink.bekesmegye.com