Területfejlesztés - Területfejlesztés hírek

Járási egyeztetések a fejlesztések érdekében

Járási egyeztetések a fejlesztések érdekében

Mint azt már korábban megírtuk, 17,4 milliárd forint a járási szinten felhasználható Békés megyére jutó pályázati forrás, melynek lehívására folyamatos a felkészülés. Már 2013 szeptemberében elkezdődtek a megye-települések területfejlesztési egyeztetései, melyek azt a célt szolgálták, hogy a 2014-2020 között célzottan Békés megyébe érkező, a Területfejlesztési és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásai a leghatékonyabban hasznosuljanak majd.

Békés megye valamennyi, azaz mind a hetvenöt települése meghívót kapott a megyei önkormányzattól, hogy kihelyezett, személyes egyeztetéseken vegyék végig, mit kell a településeknek már most megtenniük ahhoz, hogy felkészüljenek a források majdani lehívására. A Békés Megyei Önkormányzat 2012 tavaszán kezdte meg az új megyei területfejlesztési koncepció elkészítését, melynek kidolgozásához kikérték minden szakmai szervezet véleményét.

A Megyeházán közel 400 civil és gazdasági szervezet, valamint az összes településvezető elmondhatta véleményét. A Területfejlesztési Koncepció megismertetésére 2013 tavaszától a Békés Megyei Önkormányzat nyolc alkalommal tartotta meg a TÁJOLÁS – iránytű a megyei fejlesztésekhez” elnevezésű rendezvényét polgármesterek illetve az adott térség gazdasági szereplőinek részvételével, így Békéscsabán, Orosházán, Békésen, Szeghalmon, Szarvason, Gyulán, Mezőkovácsházán, valamint Medgyesegyházán.

2013 szeptemberében és októberében hívta ismételten egyeztetésre Farkas Zoltán elnök Békés megye huszonegy városát, miután véglegessé vált, hogy a megyék fogják össze a városok és térségeik fejlesztéseit. Békés megye huszonkét városából – Békéscsaba kivételével – huszonegy város és térségére lebontott fejlesztéseket koordinál így a Békés Megyei Önkormányzat, hogy a Területfejlesztési és Településfejlesztési Operatív Program forrásainak elosztása kiegyensúlyozott legyen.  A 2014-2020-ban megvalósuló települési, önkormányzati fejlesztések így már a pályázati kiírások megjelenése előtt, összehangoltan egyeztetésre kerülnek.

2014 januárjában személyes vezetői szintű egyeztetések zajlottak minden kistérségben, és megkezdődött a projektek egyeztetése, pontosítása, újragondolása a pontos források ismeretében. A kistérségi egyeztetések után 2014 márciusában elkezdődtek az új szabályozásnak megfelelően a járási egyeztetések is. Jelenleg a gazdaságfejlesztési források leghatékonyabb felhasználása érdekében, újabb körben egyeztetett a megyei önkormányzat a járások valamennyi településének képviselőjével. Az elmúlt héten pontosítva lettek azok a fejlesztési elképzelések, amelyek illeszkednek a TOP illetve a megye fejlesztési dokumentumainak irányelveihez.

Mint ismert, Békés megye történelmi lehetőséget kapott azzal a 2013. júniusi kormányhatározattal, mely megjelöli a TOP keretében célzottan a megyékhez kerülő fejlesztési forrásokat. Ez Békés megyének mintegy 28,7739 milliárd forint forrást jelent gazdaságfejlesztésre, a fent jelölt 17,4 milliárdos járási kereten túl. Mindezt már biztos, hogy csak itt Békés megyében lehet elkölteni.

2014. május