Szeghalom város

Szeghalom Város - Hírek

A szűrés egy költséghatékony prevenciós eszköz - interjú Rózsa Máriával, a Szeghalmi Polgári Egyesület elnökével

A szűrés egy költséghatékony  prevenciós eszköz - interjú Rózsa Máriával, a  Szeghalmi Polgári Egyesület elnökével
A Szeghalmi Polgári Egyesület 2010 szeptember 21-én Szeghalmon egészségügyi szűrőprogramokat szervez. Erről kérdeztük az egyesület elnökét, Rózsa Máriát.
- Mikor merült fel először a Szeghalmi Polgári Egyesületnél a szűrőprogram iránti igény?

szűrés

- Az egyesület tagjaiban körülbelül 4 éve ötlött fel először ez a gondolat, korábban elsősorban kulturális programokat szerveztünk. Az egészségügy olyan terület, ahol a legtöbb megoldásra váró feladat adódik országos szinten is, ezért megpróbáltunk minden lehetőséget megragadni ahhoz, hogy segítsünk az egészséges életmódban, az egészséges életvitelben, az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében. Úgy véljük, hogy az egészséges élet esélye mindenkit egyaránt megillet. Több alternatíva is felmerült, és a leghatékonyabbnak az bizonyult, hogy  betegségmegelőző szűrőprogramot hozzunk létre.  A szűrés egy költséghatékony  prevenciós eszköz, amellyel az időben föltárt rizikófaktorokat és a korai stádiumú betegségeket tudjuk megelőzni. Mindezzel elkerülhetővé válik a költséges és hosszadalmas terápia és rehabilitációs folyamat.

- Hogyan emlékszik vissza a kezdetekre?
- Mindehhez természetesen megfelelő forrást kellett teremtenünk, ez volt a legnehezebb. A munkát ugyanis mi mindannyian önkéntes alapon végezzük, a szabadidőnk terhére. Évről évre egyre több egészségügyi dolgozó is jelentkezett az egyesületnél, hogy támogatná és segítené ezen törekvésünket. Mi

A Szeghalmi Polgári Egyesület

egyébként rendszeresen pályázunk, és körülbelül 2 éve a Békés Megyei Önkormányzatnál óriási lehetőség nyílott egy olyan pályázatra, amely a mi profilunkba illeszkedett.  Ezúton is szeretném megköszönni Békés Megye Önkormányzatának, hogy ennyire szívén viseli a civilek életét és lehetőséget biztosít egy országos szintű szűrőprogramhoz és szeretne segíteni az embereken. Természetesen egyéb segítséget is igénybe kellett vennünk, így kaptunk támogatást a Vöröskereszttől, a Szeghalmi Egységvezetőtől, orvosoktól, szakdolgozóktól is.

- Mekkora volt az igénye a korábbi szűrőnapoknak, és milyen visszajelzéseket kaptak?
- Elmondhatom, hogy az igény úgymond teljesíthetetlen volt. Az első alkalommal 14-18 óráig volt meghirdetve a szűrés, de 21 óráig maradtunk, mert több mint 300 szűrést végeztünk el. A visszajelzések pedig  azt mutatták, hogy akár minden hónapban lenne erre igény. Országos szinten is megállja a helyét ez a szűrőprogram, hiszen 12 szakágban indultunk el. Található ebben többek között nőgyógyászat, depresszió, cukorbetegség, bőrgyógyászat, vagy például a zöldhályog korai felismerése, amelyhez

szeghalom

egy nagyon komoly gépet is sikerült beszereznünk Budapestről. A korábbi szűrések mellett újabb lehetőség adódik, mégpedig a mozgásszervi megbetegedéseknél a  csontritkulás szűrése. Az utolsó pillanatban sikerült megszereznünk az ehhez szükséges eszközt. Ezt a lehetőség már nagyon várják az emberek.

- Szeptember 21-én mire számítanak?
- A keddi napon 4 orvos vesz részt a szűrésekben, a többi szakágban, pedig szakdolgozók fognak segíteni. A jelzések alapján körülbelül 100-200 embert várunk, de ezek az emberek természetesen részt szeretnének venni minél több szűrésen. Egyénenként ez 5-6 vizsgálatot is jelenthet, ami azt jelenti, hogy közel 1000 szűrésre van kilátás szeptember 21-én, Szeghalmon. Ez nem lesz könnyű feladat, de számítunk azokra a szakemberekre, akik helyben laknak és nem több kilométerről utaznak be segíteni, hogy tovább maradnak, mint a kiírt időpont. Nem szeretnénk ugyanis senkit sem elküldeni, nekünk minden ember egészsége nagyon fontos!


A szűrővizsgálat helyszíne: Járóbeteg Rendelőintézet: Szeghalom, Ady E. u. 1/B.
Időpont: 2010. szeptember 21-én,  14.00-18.00 óráig


MCOnet-Kovács Tünde


Szeghalom Online - szeghalom.bekesmegye.com