Orosháza

Orosháza Város - Hírek

Megszabadul Orosháza az adósságoktól

Megszabadul Orosháza az adósságoktól
2014-ben átvállalja az állam az 5000 fő feletti települések adósságát, így Orosháza is megszabadul az adósságának terhétől.
A nyár folyamán a magyar állam már átvállalta Orosháza adósságának 65%-át, várhatóan jövő év elején pedig átvállalja a maradék, közel 1 milliárd forintos adósságát. Ezzel hatalmas terhektől szabadul meg Orosháza önkormányzata. Az adósság átvállalásával felszabaduló tőkét az önkormányzat több mindenre is fel tudja majd használni. Akár már a jövő évi EU-s pályázati ciklusban is használhatja önerőként vagy egyéb költségként. Ezáltal a település fejlesztéséhez nem lesz szükség újabb hitelekre, kölcsönökre.

penz_20131120141918_7.jpg
Átvállalja az állam Orosháza adóságát is


Az önkormányzatok maradék hiteleinek átvállalása mellett többek közt azért is döntött a kormány, mert az önkormányzatok szerepe kibővül. Az eddigi intézmény működtetői és fenntartási szerepből a térségfejlesztési felé alakul át. A hitelek átvállalása hatalmas segítség a települések számára, hiszen szigorú szabályok kötik a költségvetési keretet. A költségvetési hiány mértékét is szabályozzák, így az önkormányzatoknak meg van kötve a keze. A települések fejlesztéséhez hitelekre lenne szükség, amit azonban nagyon nehéz felvenni, így a települések nem tudnak fejlődni. A mostani hitelátvállalással azonban megszűnnek ezek a problémák.

 

-BT-