Kondoros város

Kondoros Város - Hírek

50 éves a Kondorosi Takarékszövetkezet - Kondoros – Jubileum


Jubileum Kondoroson - A Kondorosi Takarékszövetkezet 2008. március 15-én a Paulik Ilona Sportcsarnokban rendezte ünnepi fogadását a Takarékszövetkezet 50. jubileuma alkalmából. A rendezvényen Gráfik Krisztián elnök - ügyvezető igazgató köszöntötte a megjelenteket. Most az Elnök ünnepi beszédét adjuk közre.
Gráfik Krisztián elnök – ügyvezető igazgató köszöntője - Kondoros
Gráfik Krisztián elnök – ügyvezető igazgató köszöntőt mond


Kedves Szövetkezeti Tagok, Kedves Vendégeink!

A Kondorosi Takarékszövetkezet Igazgatóságának nevében tisztelettel köszöntöm Önöket mai, ünnepi rendezvényünkön. Nagy büszkeséggel tölt el az a feladat, hogy a takarékszövetkezet elnökeként lehetőségem van arra, hogy néhány mondatban ismertessem Önökkel az elmúlt 50 esztendő eseményeit, eredményeit.

A takarékszövetkezetek alapítását 1956-ban tették lehetővé az akkor életbe lépett jogszabályok. Az országban elsőként a Dunaföldvári Takarékszövetkezet alakult meg 1956-ban. Békés megyében, 1957-ben Tótkomlóson alakult meg az első takarékszövetkezet. Ezt gyors ütemben követte további takarékszövetkezetek létrejötte.

A Kondorosi Takarékszövetkezet 1958. március 12-én alakult, melyet 100 forint névértékű részjegy jegyzésével, 102 alapító tag határozott el. Az alapító tagok mind kondorosi lakosok voltak, szándékukat az összefogás erejébe vetett bizalom vezérelte, valamint az a felismerés, hogy a szűkös anyagi lehetőségek között, egymást segítve, új lehetőségeket teremtsenek a település lakosságának. A kezdeti időkben, szervezési kérdésekben és a működés feltételeinek kialakításában is sok segítséget nyújtott a helyi Földműves Szövetkezet.

A takarékszövetkezet fokozatosan növelte taglétszámát, bővítette szolgáltatásainak körét. Látványosan növekedett a szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek száma is. Bár a szövetkezet tevékenysége és jövedelemtermelő lehetősége jogszabályilag szűk mozgásteret biztosított, a takarékszövetkezet folyamatosan fejlődött, anyagilag erősödött. Ez megmutatkozott abban is, hogy 1968-ban saját üzletház építését valósította meg. Ezt követően megkezdte a terjeszkedését, működési területének bővítését. Időrendi sorrendben, 1973-ban Kétsopronyban, 1974-ben Kamuton nyitott kirendeltséget takarékszövetkezetünk. Miután 1979-ben ezeken a településeken is felépült a saját üzletház, a továbbiakban az „erőgyűjtés” időszaka következett.

Az 1976-os év jelentős fordulatot hozott a takarékszövetkezeti mozgalom életében, ugyanis az évek során mindinkább bebizonyosodott: bár önmagához mérten valamennyi takarékszövetkezet nagy fejlődésről adhatott számot, látni lehetett, hogy a kisebbek, de még a közepes méretű takarékszövetkezetek többsége sem lesz képes a kialakult formában lépést tartani egy dinamikusabbnak ígérkező fejlődéssel. Ez indította el azt az egyesülési folyamatot, amely 1976-tól 1978-ig tartott. Ennek kapcsán alakult ki több olyan nagy működési területtel rendelkező takarékszövetkezet, mint a Szeghalmi, a Kevermesi, és a Kétegyházi. E folyamat eredményeként megyénk takarékszövetkezeteinek száma 20-ról 10-re zsugorodott.

Tárgyalási szinten felvetődött a Kondorosi és a Szarvasi takarékszövetkezet egyesítése is, de ezt egyik szövetkezet vezetősége sem támogatta. Mivel a fejlődés és a gazdálkodás mindkét szövetkezetnél dinamikus volt, így a megyei vezetés elállt az összevonástól.


A következő nagy fordulópontot a kétszintű bankrendszer bevezetése hozta meg. Ekkor ismerte el a kormányzat a takarékszövetkezetek „banki” státuszát, mellyel számos korábbi korlátozás is feloldásra került, amely a működés és a gazdálkodás terén a fejlődés korlátját jelentette. Az új helyzet adta lehetőséggel élve takarékszövetkezetünk kiterjesztette működési területét Békéscsaba megyeszékhelyi város egész területére, majd sorra nyitott kirendeltségeket a város különböző részein. Az elsőt a Jaminai városrészben 1985-ben, majd 1987-ben három helyen a belvárosban, a Lencsési lakótelepen és Mezőmegyeren nyitott fiókokat takarékszövetkezetünk.

Az új egységek nyitása, az új lehetőségek a vezetés számára is kihívásokat jelentettek. Fel kellett zárkózni az új feladatokhoz, korszerűsíteni kellett a munkaszervezetet, az információs rendszert, fel kellett gyorsítani a dolgozók szakmai képzését.

A rendszerváltás a takarékszövetkezetek munkáját több tekintetben is új elemekkel gazdagította. Változtak a feladatok, a privatizáció és a megnövekedett hiteligények számos új kockázatot is jelentettek. A kereskedelmi banki funkciók a felelősség fokozásával jártak.

A 90-es években az instabil gazdasági folyamatok – és mondjuk ki az olykor meggondolatlan, felelőtlen vezetők – több kereskedelmi bankot és takarékszövetkezetet csődhelyzetbe sodortak. Takarékszövetkezetünk ezt az időszakot is nagyobb veszteség nélkül élte át, bankkonszolidációra nem szorult.

Az új viszonyok kockázatait felismerte, azonban mi is támogattuk az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alap létrehozását, amely 1993 óta segíti a saját hibáján kívül bajba jutott takarékszövetkezetek konszolidálását. Ezt az ügyfeleink bizalma és biztonsága megtartásának érdekében is fontos kérdésként kezeltük.

Takarékszövetkezetünk történetében az utóbbi 20 esztendő rendkívül dinamikus növekedést és fejlődést eredményezetett. Ezen fejlődés, valamint ügyfeleink kultúrált, minden igényt kielégítő kiszolgálása érdekében a vezetés új üzletház építését határozta el. Az új üzletház átadására 1996-ban került sor.

Takarékszövetkezetünk az alapszabályban rögzített, tagokkal szembeni kötelezettségein túlmenően is felelősséget érzett és érez a működési területén élő emberek életkörülményei iránt.

Ennek kapcsán segítettük:
•A vezetékes vízellátással kapcsolatos beruházásokat,
•A tömegesen jelentkező családi ház-építéseket és lakásvásárlásokat,
•A vezetékes telefonhálózat kiépítését,
•A közterületeken történő járdaépítéseket,
•Békéscsabán a távolsági autóbusz pályaudvar megvalósítását (kötvénykibocsátással, melyet az akkori Városi Tanács megbízásából végeztünk),

Katasztrófa események után azonnal bekapcsolódtunk a károk enyhítésének lebonyolításába, ennek kapcsán:
•A környéket sújtó száj- és körömfájás járványt követően felvállaltuk a kárenyhítési összegek helyben történő kifizetését,
•A belvíz okozta lakáskárok helyreállítása érdekében kedvezményes kölcsönkonstrukciót dolgoztunk ki, melyben a helyi önkormányzattal együttműködve vállaltuk a károk enyhítését, és a károsultaknak kamatkedvezményeket biztosítottunk.

Mindezeken kívül számtalan a működési területén lévő – intézményt, civil szervezetet, kulturális rendezvényt – támogattunk. Jelentős támogatást nyújtottunk a tömegsport működésére is.

A takarékszövetkezet eredményes működésének záloga az a lelkes vezetői és dolgozói gárda, amely az 50 év alatt fáradságot nem ismerve munkálkodott a takarékszövetkezet érdekében. A szövetkezet korábbi elnökei időrendi sorrendben: Kovács János társadalmi elnökként 1 éven keresztül, Melis György társadalmi elnökként 3 éven keresztül, Ribárszki György társadalmi elnökként 12 éven keresztül, Vári János ügyvezetőként 17-, ezen belül elnökként 3 éven keresztül, míg Závogyán János ügyvezető elnökként 32 éven keresztül irányította takarékszövetkezetünket. A felsorolt vezetőkön kívül többen, évtizedeken keresztül dolgoztak a takarékszövetkezet különböző testületeiben (Igazgatóság, Felügyelő bizottság, Intéző bizottság), segítve a takarékszövetkezet eredményes munkáját. Takarékszövetkezetünk sikerességét az is bizonyítja, hogy több esetben jutalmazták dolgozóinkat és takarékszövetkezetünket országos szintű kitüntetéssel. A szövetkezeti munka elismerését is bizonyítja az a magas szintű kitüntetés (a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt), amelyet 1997-ben Závogyán János elnök vehetett át az akkori Köztársasági elnöktől, Göncz Árpádtól.

A jubileum alkalmából is köszönjük a dicső elődök áldozatkész, eredményes munkáját!


Kedves Vendégeink!

Takarékszövetkezetünk múltja után engedjék meg, hogy néhány szót ejtsek a jelenről is, amelyet néhány fontos mutató felsorolásával kezdek.

A 2007. december 31-i adatok alapján, Takarékszövetkezetünk:
•Kirendeltségek száma: 7;
•Mérleg-főösszege: 8.683.101 ezer forint;
•Szövetkezetünk tagjainak száma: 563 fő,
•Betétállományunk: 6.914.997 ezer forint,
•Kölcsönállományunk: 4.076.444 ezer forint.
•Saját tőkénk: 1.052.299 ezer forint,
•Dolgozóink létszáma: 50 fő,
•Számlavezetett lakossági ügyfeleink száma: 7.358
•Számlavezetett vállalkozói ügyfeleink száma: 877
•Adózás előtti nyereségünk: 190.679 ezer forint.

Néhány adat, amely országos összehasonlítás alapján készült (135 takarékszövetkezet adatait felhasználva), szintén 2007. december 31-i adatokat alapul véve:
•Mérleg-főösszeg nagysága alapján 52. hely
•Szavatoló tőke nagysága alapján 18. hely;
•Adózás előtti nyereség alapján 15. hely;
•Saját tőke nagysága alapján 15. hely;
•Mérleg-főösszeghez viszonyított saját tőke alapján 14. hely;
•Mérleg-főösszeghez viszonyított nyereség alapján 3. hely;

Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a hatékonyságot leginkább kifejező nyerség/mérleg-főösszeg mutató tekintetében országosan a harmadik helyen állunk.

Számszaki eredményeink mellett az sem közömbös, hogy kirendeltségeink saját tulajdonú ingatlanokban, újszerű állapotban, a legkorszerűbb bankbiztonsági, banktechnikai és informatikai háttérrel szolgálják ügyfeleink banki igényeit.

A múlt és a jelen értékelése után fontosnak tartom azt is, hogy ejtsünk néhány szót jövőképünkről. Takarékszövetkezetünk továbbra is elsődleges céljának tartja a működési területén élő lakosság, illetve a működő vállalkozások igényeinek kiszolgálását. E célokat úgy kívánjuk elvégezni, hogy a szövetkezeti eszme három pillére érvényesüljön, vagyis biztosítani kívánjuk:

•szövetkezetünk hosszú távú fejlődését,
•szövetkezeti tagjaink érdekeit,
•dolgozóink folyamatos munkalehetőségét.


Kedves Vendégeink, Tisztelt Tagtársak!

Beszámolóm elején tájékoztattam Önöket, hogy takarékszövetkezetünket 102 tag alapította 50 esztendővel ezelőtt. E 102 alapító tagból sajnos már csak 11-en lehetnek közöttünk, név szerint: Demcsák András, Janis György, Mihálik Pál, Melis Jánosné, Nagy Mihály, Petrovszki János, Péli Pál, Rajos Andrásné, Rumon András, Szabó Kálmán, Szedmohradszki Mátyás*. Nagy megtiszteltetés és óriási öröm számunkra az, hogy közülük most többen megtisztelték jelenlétükkel ünnepi rendezvényünket. Ezúton is köszönetet mondunk bátor kezdeményezésükért, mellyel a takarékszövetkezet megalapítását támogatták. Engedjék meg, hogy egy szerény ajándékkal fejezzük ki megbecsülésünket.
* Vastagított, aláhúzott nevek a rendezvényen megjelentek.

Kedves Vendégek!

Beszámolóm végén engedjék meg, hogy megköszönjem Önöknek részvételüket mai rendezvényünkön. Mindenkinek kellemes időtöltést, jó szórakozást kívánok!

A takarékszövetkezeti szektor szlogenjével zárom beszámolómat:



„Együtt tovább – jövet menet
50 éves a Kondorosi Takarékszövetkezet”

A kondorosi Paulik Ilona Sportcsarnok ünnepi díszbe öltözött az 50. születésnap alkalmából. -Kondoros
A kondorosi Paulik Ilona Sportcsarnok ünnepi díszbe öltözött az 50. születésnap alkalmából


A Takarékszövetkezet alapítóinak jelenlévő tagjait ajándékkal köszöntötték - Kondoros
A Takarékszövetkezet alapítóinak jelenlévő tagjait ajándékkal köszöntötték


A Kondorosi Takarékszövetkezet 2008. március 15-én a Paulik Ilona Sportcsarnokban rendezte ünnepi fogadását a Takarékszövetkezet 50. jubileuma alkalmából


A Kondorosi Takarékszövetkezet 2008. március 15-én a Paulik Ilona Sportcsarnokban rendezte ünnepi fogadását a Takarékszövetkezet 50. jubileuma alkalmából


A Kondorosi Takarékszövetkezet 2008. március 15-én a Paulik Ilona Sportcsarnokban rendezte ünnepi fogadását a Takarékszövetkezet 50. jubileuma alkalmából


A Kondorosi Takarékszövetkezet 2008. március 15-én a Paulik Ilona Sportcsarnokban rendezte ünnepi fogadását a Takarékszövetkezet 50. jubileuma alkalmából


A Kondorosi Takarékszövetkezet 2008. március 15-én a Paulik Ilona Sportcsarnokban rendezte ünnepi fogadását a Takarékszövetkezet 50. jubileuma alkalmából


A Kondorosi Takarékszövetkezet 2008. március 15-én a Paulik Ilona Sportcsarnokban rendezte ünnepi fogadását a Takarékszövetkezet 50. jubileuma alkalmából


A Kondorosi Takarékszövetkezet 2008. március 15-én a Paulik Ilona Sportcsarnokban rendezte ünnepi fogadását a Takarékszövetkezet 50. jubileuma alkalmából


Forrás: Paluska Zoltán

Szóljon hozzá a fórumon!: 50 éves a Kondorosi Takarékszövetkezet - Kondoros – Jubileum

Küldjön egy képeslapot ismerősének!: kepeslap.mconet.biz

Kondoros Online: kondoros.mconet.biz

Kondoros Online linkajánló: kondoroslink.mconet.biz


A hír támogatója:

Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés.
Pl.:Klíma DVD Hotel Autó Ingatlan Egészség Számítógép Kereső optimalizálás
Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu