Gyomaendrőd város

Gyomaendrőd Város - Vezető hírek

Szociális szövetkezet alakult Gyomaendrődön

2013. július 10-én Várfi András aláírásával, 12 taggal - köztük Gyomaendrőd Város Önkormányzata- szociális szövetkezet alakult Gyomaendrődön.

A júniusi testületi ülésen elfogadásra került határozat szerint Gyomaendrőd Város Önkormányzata - amely eddig is részt vett a Start kistérségi közfoglalkoztatási programokban- tagként vesz részt a megalakult szociális szövetkezetben.
A szociális szövetkezet a közfoglalkoztatási programok kibővítését, továbbfejlesztését jelenti. A termékek előállítására, szolgáltatásokra alapozott közösségi gazdálkodás és működés elemei folyamatosan indulnak be, az egymásra épülő és egymást kiegészítő tevékenységek legnagyobb jelentősége a helyi munkahelyteremtésben van. A szociális szövetkezethez együttműködési megállapodással csatlakozik a helyi szakképző iskola: infrastrukturális lehetőségek és szakmai hozzáértés biztosításával.
- A szociális szövetkezet folyamatosan felépítésével nagy lehetőség előtt áll városunk, mivel a munkahelyteremtés kulcskérdés a fejlődés szempontjából. Elsőként a Start munkaprogramban már működő program: a szabás-varrás kerül integrálásra. Az itt dolgozó szakképzett munkaerők főként munkaruhákat gyárthatnak, amelyekkel a saját és más települések cégeinek, közfoglalkoztatottjainak ellátására nyílik lehetőség. Szeretnénk egy betonelemgyártó géppel elkezdeni a gyártást: a belvíz programokban árkok csatornák korszerűsítésénél, karbantartásánál tudjuk használni az előállított termékeket. Ez a gép alkalmas arra is, hogy térkő, zsalukő, szegélykő készítésbe is fogjunk, ezeket értékesíteni lehet. A szántóföldi növénytermesztésben számítunk a most még bérletbe kiadott, közel 200 hektáros önkormányzati földtulajdonra is. Ha ezek visszakerülnek, integráljuk a szövetkezetbe, megteremtve az állattartási projekt takarmányszükségletének termelési feltételeit. Mihelyt a pályázati lehetőségek engedik - ez már várhatóan ez év őszétől indulhat, de 2014-ben mindenképpen- további programelemekkel lehet bővíteni a tevékenységi kört: állattenyésztés, sajtüzem, egy kisebb vágóhíd, valamint egy helyi termékbolt üzemeltetése. A szociális szövetkezetben dolgozók munkájuk alapján részesülnek javadalmazásban. A megalakítás olyan lehetőség, amellyel a helyi termékre és szolgáltatásokra alapozott, hosszútávon fenntartható közösségi gazdaság működtetése az utóbbi időszak legjelentősebb munkahelyteremtése. - mondta Várfi András nyilatkozatában.

 

Szociális szövetkezet alakult Gyomaendrődön

Várfi András aláírásával megalakult a szociális szövetkezet Gyomaendrődön.