Gyomaendrőd város

Gyomaendrőd Város - Vezető hírek

Március 15-ét ünnepelte Gyomaendrőd

Március 15-ét ünnepelte Gyomaendrőd

Március 15-én délelőtt Gyomaendrődön, a Hősök terén rendezett városi ünnepségen Várfi András polgármester köszöntője után Erdős Norbert Békés Megye Kormánymegbízottja mondott ünnepi beszédet.

Különös erejű ünnep ez a nap, nemcsak Magyarországon, hanem a határon túl is. Kitüntetett nap ez ott is, ahol már csak kevés magyar él, például a szórványokban; ha máskor nem is, de ezen a napon bizonyosan találkoznak. Akár a sokezres tömegben, akár néhányadmagával emlékezik is valaki, ezek azok a pillanatok, amikor átélheti, hogy nem egyedül áll a világban, hanem egy önmaga sorsát évszázadokban mérő, nagy teljesítményekre képes közösség tagja - mondta Erdős Norbert kormánymegbízott az 1848-49-es szabadságharc és forradalom 164. évfordulójának alkalmából tartott gyomaendrődi megemlékezésen.

A megemlékezés szentmisével kezdődött Gyomaendrődön, majd a Szent Imre katolikus templomból a Hősök terére vonultak az esemény résztvevői. Várfi András polgármester köszöntőjében egyebek mellett elmondta, hogy ez a nap mindenkit a szabadságra emlékeztet. Hangsúlyozta: 164 évvel ezelőtt voltak bátor emberek, akik mertek tenni, mert a nemzetért áldozatot hozni a bátrak ereje.Erdős Norbert szólt a forradalom Békés megyei vonatkozásáról is. Mint mondta: mindössze egy héttel március 15-e után a megye akkori székhelyén, Gyulán ismétlődtek meg a pesti forradalom egyszerre lelkesítő és megrendítő jelenetei. A megyeháza köznép számára először megnyitott udvarán ezres nagyságrendű tömeg előtt olvasták fel a forradalom dokumentumait, a megye követeinek gyorspostával küldött beszámolóját. Főrendek, nemesek, polgárok és jobbágyok együtt élték át és együtt ünnepelték a különleges történelmi pillanatot

A kormánymegbízott felelevenítette Gyoma és Endrőd lakosainak a szerepét is a szabadságharc során. A két, együttesen 13 ezer fős község a kötelező 308 ember helyett 717 nemzetőrt állított csatasorba, emellett terménnyel, takarmánnyal látták el a honvédséget. Elhangzott, a megyei védbizottmány utolsó ülését éppen Gyomán tartotta. A jegyzőkönyv szerint mindenkitől magyarhoz illő jellemet, férfias tűrést kértek az ülés résztvevői.

- Nehéz történelmi pillanatokban 1848 öröksége cselekvő erővé válik, utat mutat a függetlenség, a szabadság, az ország átalakítása, felemelése irányába, most az utóbbinak van itt az ideje - jelentette ki Erdős Norbert.

 

A megemlékezésen a Rózsahegyi Kálmán Kistérségi Általános Iskola és a Roma Polgárjogi Szövetség műsora hangzott el. Az eseményt koszorúzás zárta az endrődi országzászlónál.

 

Március 15-ét ünnepelte Gyomaendrőd

 

 

 

Március 15-ét ünnepelte Gyomaendrőd

 

Március 15-ét ünnepelte Gyomaendrőd

 

Március 15-ét ünnepelte Gyomaendrőd

 

Március 15-ét ünnepelte Gyomaendrőd

 

Március 15-ét ünnepelte Gyomaendrőd

 

 

Forrás:  Gyomaendrőd Város honlapja

            Hír6 Internetes Hírportál  -

             HGYVK