Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

A testületi ülésen történt – 2011. február 24.

A testületi ülésen történt – 2011. február 24.

 

A Képviselő-testület legutóbbi ülését 2011. február 24. napján tartotta.

 

A képviselő-testület a lejárt határidejű határozatokról és a polgármesternek a testületi ülések között végzett munkájáról szóló jelentések elfogadását követően első napirendi pontként tárgyalta a település egészségügyi ellátó rendszerének helyzetéről szóló beszámolót. A tájékoztató anyag kitért a házi- és gyermekorvosig a fogorvosi, a gyógyszertári, a védőnői ellátásra, illetve az orvos ügyeleti és a mentőszolgálati tevékenységre is. Az orvosi ellátás során a településen négy felnőtteket ellátó háziorvos, és két gyermekeket ellátó gyermekorvos tevékenykedik, akik közül négy nyugdíjas korú, továbbá ketten közel állnak ahhoz. Az orvosi rendelőket az orvosok vállalkozásban üzemeltetik, átvállalva ezen tevékenységet az önkormányzattól. Az ellátás előjegyzés alapján történik - kivéve a sürgős eseteket -, mely csökkentette a rendelők zsúfoltságát. A rendelési idők eltérők az orvosok között, de mindannyiukra vonatkozik, hogy 7:00 és 15:00 óra között elérhetőnek kell lenniük. 2010. évben 58.880 orvos-beteg találkozás történt, mely az előző évekhez képest emelkedett, ugyanakkor a beteglétszám csökkent, az orvosoknál regisztrált betegek száma 7665 fő. A fogorvosi alapellátásban két fogszakorvos dolgozik, akik elmúlt évi rendelésein összesen 5736 beteg jelent meg. A háziorvosokhoz hasonlóan nagy hangsúlyt fektetnek a prevencióra ugyanakkor elmondható, hogy az ingyenes fogászati szűrési kevesen - a lakosság harmada - veszi igénybe. A két újonnan induló gyógyszertár a város gyógyszerszükségletét megfelelően ellátja, az esetlegesen készleten nem lévő gyógyszereket rövid határidővel beszerzik, vagy helyben elkészítik. A védőnői: szolgálat az alapellátásban tevékenykedik, ahol megelőző feladatokat végeznek, melyet három dolgozóval látnak el, ebből egy fő az iskolavédőnői feladatokat látja el. A településen működő ügyeleti rendszer alapvetően jól működik, elmúlt évi működése során komoly probléma nem merült fel, tavaly a mentőtiszt 511 alkalommal látott el feladatot a településen. A Gyomaendrödi Mentőállomás az elmúlt évben, a térségben egyéb feladatai mellet Összesen 1987 esetben látott el feladatot, ebből a 15 percen belüli kiérkezés 74,7 % volt, gépjármüveik összesen 152.225 km-t teljesítettek. A képviselő-testület egyhangúlag elfogadta a beszámolókat.

 

A képviselő-testület második napirendi pontként az önkormányzat által támogatott dévaványai civil szervezetek tevékenységéről szóló tájékoztatókat tárgyalta. Ennek során valamennyi, a településen működő egyesület értékelte a tavalyi évét, illetve beszámolt az önkormányzattól kapott anyagi források felhasználásáról. A képviselő-testület egyhangúlag fogadta el a tájékoztatókat.

 

A képviselő-testület harmadik napirendi pontként tárgyalta a város helyi védettségben részesített épített és természeti örökségének helyzetéről készült előterjesztést. A jogszabályi előírásoknak megfelelően településünk 2004. évben megalkotta a helyi értékek védelméről szóló rendeletét, a Településfejlesztési koncepcióra, a Településfejlesztési tervre, a Településrendezési tervre valamint a Helyi építési szabályzatra alapozva. A rendelet kihirdetését követően anyagi okokból nem készültek el az értékvizsgálati munkarészek, a dokumentációk szerinti 1150 ingatlan egyedi védelme nem került ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre és a védendő értékek nem kerültek táblával jelölésre, melyek jelenlegi költsége 9.340,- e Ft. Ez olyan terhet és kötöttséget jeleni mind az Önkormányzatnak, mind az érintett lakosoknak, mely indokolatlanul megnehezíti az ingatlanok használatai, hasznosítását ezért a rendelet és tervek, szabályzattik módosítása szükséges azzal, hogy azt elhalasztják addig, míg pályázati támogatás nem szereznek az elvégzendő feladatra. Védettségre alkalmas ingatlanok számát is felülvizsgálják, tekintettel arra, hogy az előzőekben meghatározott szám irreálisnak tűnik. A képviselő-testület egy tartózkodással fogadta el az előterjesztést.

 

A képviselő-testület negyedik napirendi pontként tárgyalta az önkormányzat 2011. évi költségvetését. A költségvetés előkészítése a jogszabályi előírásoknak megfelelően a koncepció összeállításával, a bizottságok véleményezésével, és az azt követő képviselő-testületi jóváhagyással megtörtént a januári ülésen, a testület meghozta azokat a döntéseket, melyek figyelembevételével el kellett készíteni a költségvetési javaslatot. Ennek alapján az önkormányzat 2011. évi költségvetésének bevétellel és a kiadással megegyező főösszege 2.176.811,- e Ft, a bevételi oldalon 36.580,- e Ft működési hitelfelvétel biztosítja a költségvetés egyensúlyát. A képviselő-testület a költségvetést egyhangúlag fogadta el.

 

A 2011. évi költségvetés elfogadásával sor került a 2010. évi költségvetési rendelet módosítására is, melynek főösszegét eredetileg 2.430.730.- e Ft főösszegben állapította meg a képviselő-testület, amelyet évközben többször kényszerült módosítani, így az eredeti előirányzathoz képest a költségvetés főösszege 2.259.995,- e Ft-ra változott. A költségvetési rendelet előirányzat módosításaira az intézményi folyó bevételek változásai, az önkormányzat sajátos bevételeinek változásai, központi támogatások változásai, valamim a képviselő-testület határozatainak rendeletbe történő beépítése miatt került sor. A képviselő-testület a 2010. évi költségvetés főösszegét ennek megfelelően egyhangúlag fogadta el.

 

A képviselő-testület az ülés további részében elfogadta az önkormányzat és szervei módosított Szervezetei Működési Szabályzatát, melynek során döntött a bizottságai számának négyről háromra csökkentéséről.

 

A törvényi kötelezés alapján megalkották az anyakönyvi díjrendeletet, mely értelmében ez évtől az anyakönyvezető hivatalos helyiségén kívül és munkaidőn túl történő anyakönyvi eseményekért meghatározón díjat kel fizetni.

 

Döntöttek a Strandfürdő és Gyógyászat ez évben fizetendő jegyárairól, mely értelmében az előző évihez képest nem emelték meg azokat.

 

 

 

A képviselő-testület legközelebbi ülését 2011. március 31. napján 15:00 órai kezdettel tartja, melynek napirendjei a következők:

 

Tájékoztató a tömegközlekedés helyzetéről (különös tekintettel Dévaványa Város megközelítésére és elhagyására, figyelembe véve az ingázó lakosokat és a környékről bejárókat). Javaslatok a májusi menetrend-változáshoz.

 

A lakosság szociális helyzetének értékelése, a Szociális és Egészségügyi Bizottság beszámolója 2010. évben végzett munkájáról.

 

Az önkormányzat gazdásági programjának (ciklusprogram) elfogadása 2011-2014-es önkormányzati ciklusra.

 

Beszámoló a Szociális földprogramról

 

Dévaványa Város Önkormányzat 2011. évi közbeszerzési tervének elfogadása.

 

Döntéshozatal a „Dévaványa Kiváló Pedagógusa” elismerő cím 2011. évi kitüntetettjeiről.

 

Döntéshozatal a „Dévaványa Oktatás Ügyéért” elismerő cím 2011. évi kitüntetettjéről.

 

Döntéshozatal „Dévaványa Kiváló Sportolója” elismerő cím 2011. évi kitüntetettjeiről.

 

 

A képviselő-testület ezúton hívja meg az érdeklődőket.