Dévaványa város

Dévaványa Város - Hírek

A testületi ülésen történt - 2011. január 27.

A testületi ülésen történt - 2011. január 27.

A Képviselő-testület legutóbbi ülését 2011. január 27. napján tartotta.

 

A képviselő-testület a lejárt határidejű határozatokról és a polgármesternek a testületi ülések között végzett munkájáról szóló jelentések elfogadását követően első napirendi pontként tájékoztatást kapott az önkormányzat ez évi fejlesztési elképzeléseiről. Ennek keretében többek között felmerült a Városüzemeltetési Kft. létrehozása, belterületi utak, járdák felújítása, központi játszótér építése, közintézmények, óvodák, iskolák fejlesztése, nőgyógyászati szakrendelés biztosítása.

 

A Városüzemeltetési Kft. létrehozásával már az előző ciklusban is visszatérően foglalkoztak az önkormányzat szervei, illetve megállapításra került, hogy a lehetséges alternatívák közül a tisztán önkormányzati gazdasági társaság alkalmas a feladatok ellátásra. Ugyanakkor csak akkor lehet ez a forma is eredményes, ha induláskor a feladatok ellátáshoz szükséges tárgyi eszközökkel, biztos pénzügyi háttérrel, jelentős szakmai bevételt garantáló feladatsorral és kellő szakmai felkészültséggel rendelkező emberek irányítják. Ellenkező esetben és a megfelelő díjképzés elmaradásával az önkormányzatnak folyamatosan támogatást kell nyújtani a fennmaradáshoz, illetve nem lesz piacképes a szervezet.

 

A belterületi utak, járdák felújítása koncepció tervezésében 1200 fm járdafelújítás 2 mFt költségvetéssel került beállításra. A város 62.390 fm belterületi úttal rendelkezik, ebből önkormányzati tulajdonú 56.520 fm, melyből 33.173 fm aszfaltburkolattal ellátott, 20.542 fm útalapos út, illetve a maradék kiépítetlen földút. Az aszfaltburkolatú utak állapota jónak mondható, míg az útalapos utak nagy része folyamatos felületi javítást igényel. A 2011. évi költségvetés koncepciójához a Nyíl és a Hajnal utca burkolat kiépítésének és terveinek 17.680,- eFt költségigénye került leadásra, bár ennél több utca úttársulása is megalakult már, így kifejezve az igényüket az aszfaltburkolat kiépítésére. A fejlesztések megvalósulása érdekében az elmúlt években több pályázat került beadásra, az új lehetőségeket folyamatosan figyelemmel kísérik.

 

Településünk közterületen létesített játszótérrel nem rendelkezik, illetve egy 18*23 m-es játszótér létesítési költsége - figyelembe véve az annak igen szigorú jogi szabályozását - 8 mFt. A településrendezési tervet és a településközpont revitalizációs tervét figyelembe véve alkalmas helyszín a megépítésre a volt Konrád-féle ház ingatlana, azonban jelenleg nincs ilyen pályázati lehetőség.

A Piac lefedése a mai kornak megfelelő fedett és nyitott elárusító helyek létrehozását foglalja magában a szükséges kiszolgáló helyiségek megvalósításával, a térburkolat, csapadékvíz-elvezetés, kerékpártárolók és gépjárműparkolók kialakításával, korszerűsítésével. Ennek megfelelően 2004. évben készült tervezői költségbecslés alapján akkor 47 mFt-ba került, mely összeg az évenkénti inflációt figyelembe véve jelenleg 63 m Ft.

 

Az intézmények felújítása érdekében tavaly benyújtásra került pályázat keretében a Bem utcait kivéve valamennyi óvoda, a körösladányi és szeghalmi utcai iskola és a könyvtár épületeinek energiahatékonyságának javítása valósulna meg. A beruházás összköltsége 162.810,- eFt, melyből 60 % a támogatás mértéke.

 

A nőgyógyászati szakrendelés biztosítása érdekében 2000. évben került kialakításra a megfelelő rendelő, mely rendelést 2009-ben leállított a Békéscsabai Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet létszámhiányra hivatkozva. 2010. év elején még sikerült a szakrendelést biztosítani, majd ismét leállították azzal az indokkal, hogy szakrendelést csak szakrendelőben, vagy kórházban lehet végezni. A Mezőtúr Városi Kórház-Rendelőintézettel folytatott egyeztetések alapján az intézmény saját kapacitása terhére végezne szakrendelést, melyhez az önkormányzat biztosítja a szükséges vizsgáló eszközöket, hátteret, de a megvalósulásig további egyeztetések szükségesek

 

A képviselő-testület egyhangúlag elfogadta a fejlesztési elképzelésekről szóló tájékoztatást.

A képviselő-testület második napirendi pontként a 2011. évi költségvetés előzetes tervezetét tárgyalta. A költségvetés előkészítése során ez évre 292.267,- eFt-os forráshiányt állapítottak meg, melyből 109.303,- eFt működési, míg 182.894,- eFt fejlesztési célú hiány. A működési célú hiány kezelésére külső finanszírozást tartalmaz a tervezet, működési hitelfelvétel címén. A testület az ülésen elhangzott kiegészítésekkel együtt a 2011. évi költségvetés tervezetének főösszegét bevétellel és kiadással egyezően 2.183.870,- eFt-ban határozta meg és fogadta el egyhangúan, illetve döntésük alapján a hiány kezelésére létrehozott munkabizottság tovább folytatja az egyeztetéseket a költségvetés végleges elfogadásáig.

 

A Képviselő-testület az ülés további részében döntött az Általános Művelődési Központ egyes intézményeibe történő beíratások rendjéről, mely szerint a Ványai Ambrus Általános Iskola, az Óvoda Bölcsőde és az Alapfokú Művészetoktatási intézményegységekben is egységesen 2011.03.16-17. napokon 800-1600 óráig lehet beíratni a gyermekeket, melyről bővebb tájékoztatást az intézmények fognak adni a lakosoknak.

 

Döntöttek az Óvoda Bölcsőde Intézményegység nyári zárva tartásáról, mely szerint a dévaványai telephelyű egységek 2011.08.08-19. napok között, míg az ecsegfalvi tagintézmény 2011.07.01-29. napok között nem lesz nyitva.

 

A képviselő-testület az ülés további részében egyes önkormányzati rendeletek módosítását követően döntött a Dévaványai Hírlap terjesztési és hirdetési árainak emeléséről, melynek értelmében 2011. márciusától a hírlap ára 130,- Ft-ra emelkedik.

 

A képviselő-testület legközelebbi ülését 2011. február 24. napján 1500 órai kezdettel tartja, melynek napirendjei a következők:

 

1.                  A település egészségügyi ellátó rendszerének bemutatása (háziorvosi, fogorvosi, gyógyszertári, védőnői valamint mentőellátás helyzetére vonatkozóan). A központi ügyeleti rendszer működésének tapasztalatai.

 

2.                  Tájékoztató az önkormányzat által támogatott dévaványai civilszervezetek tevékenységéről.

 

 

3.                  Dévaványa Város helyi védettségben részesített épített és természeti örökségének helyzete.

 

4.                  A 2011. évi költségvetés tervezetének megtárgyalása, és a költségvetés elfogadása, valamint a középtávú (három éves) számítások bemutatása.

 

 

A képviselő-testület ezúton hívja meg az érdeklődőket.