Békés város

Békés Város - Hírek

Üssek, vagy fussak? - 5 napos tréning lakásotthonban nevelkedő gyermekek körében

Üssek, vagy fussak? - 5 napos tréning lakásotthonban nevelkedő gyermekek körében

A Mentálhigiénés Egyesület Békési Mentálhigiénés Szolgálata 2009. augusztus 10-14. között, egy hetes interaktív tréning jellegű és szabadidős foglalkozást tartott a Békés városában, lakásotthoni körülmények között nevelkedő gyermekek (17 fő) számára.

A Mentálhigiénés Egyesület Békési Mentálhigiénés Szolgálata 2009. augusztus 10-14. között, egy hetes interaktív tréning jellegű és szabadidős foglalkozást tartott a Békés városában, lakásotthoni körülmények között nevelkedő gyermekek (17 fő) számára.

A program során megismerhettük a gyermekek agressziókezelési technikáit, és célunk volt azok finomítása, a saját céljaik elérésének érdekében. Az öt nap alatt segítettük a hatékony konfliktus-, problémamegoldások megismerését, azok gyakorlását. A hét első napjait közösségépítés és egymás megismerése töltötte be. Képet kaptunk az egymáshoz való viszonyulásról, a kapcsolati hálóikról, az"intézményi" közösségükről.

A résztvevők közül 5fő volt, aki valamilyen szintű fogyatékossággal él, azonban társaik segítették őket a tréningen felmerülő kérdések megválaszolásában. A közös feladatokba nagyon sok esetben bevonták őket.  Érzékelhető volt az egymásra való figyelésük, melyet tanúsított az ebéd kiosztásában való segítségnyújtásuk, a kézműves tevékenységekben való együttműködésük.

Az agresszió jelen van a csoportban, kisebb konfliktusaikat is bántó szavakkal, tettlegességgel oldják meg, ritkán sikerül egy-egy konstruktív beszélgetéssel megoldani a problémáikat.

Megfogalmaztuk, hogy melyek lehetnek a konfliktus (agresszió) kiváltó okai, és megoldási lehetőségei, majd két résztvevő segítségével táblára írtuk azokat. Több példa is előkerült az életükből, és többen fejtették ki, hogy ki az a közeli felnőtt, vagy barát, akihez bármilyen problémájukkal fordulhatnak. A konfliktus megoldására rövid tesztet töltöttünk ki, melyből képet kaptunk a résztvevők konfliktuskezelési technikáiról.

A teszt eredménye jó példával szolgált egy rövid önismeretei beszélgetéshez. Saját maguk értékelése rávilágított arra, hogy a résztvevők közel fele agresszívnek tartja magát, mely viselkedést az „én" védelemre alkalmazzák. A foglakozások során megtapasztaltuk, hogy a fiatalok többségének nehézségei vannak a bizalommal, mely alapja az erőszakmentes konfliktus- kezelésnek. A gyakorlatok során erősítettük bennük azt az érzést, hogy merjenek támaszai lenni egymásnak, merjenek bízni egymásban. Kiértékelő beszélgetésként téma volt a bizalmai kapcsolat, melyben segítőre lelhetnek egy felnőtt, egy testvér, egy barát személyében a problémáik megoldásában.

A csoporttal sikerült megnézni a 7 Oscar díjas Gettó milliomos című filmet, melynek tanulságai nem csak a film végén kerültek kinyilatkoztatásra, de film közben többen kommentálták az eseményeket. Megjelent a felháborodás a főszereplők ellen irányuló nyílt és burkolt agresszióval szemben, felbukkant a szomorúság, a csodálat és a szeretet érzése. Többen saját életükkel vontak párhuzamot. A szülők nélküli élet, az „egyedül felnőni" érzés több résztvevőben megjelent. Néhányan még a film utáni szünetben is a történetről beszélgettek.

A délelőtti tréninget-az ebéd után-, szabad program követte (csocsó, darts, kézműves program, hangszerek kipróbálása, Internet használat), melyhez az eszközöket szervezetünk és a Békés Városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) biztosította. Képesek voltak a tevékenységekben, való elmerülésben, az alkotás vágy megnyilatkoztatásában. A szabadidős tevékenysége hozzájárultak a csoport együttlétének elmélyítéséhez. A foglalkozások alatt oly módon kommunikáltak egymással a fiatalok, melyre a lakásotthoni körülmények nem adnak teret.

A tréninget, illetve a foglalkozásokat a Mentálhigiénés Egyesült, Békési Mentálhigiénés Szolgálat ingatlanában, a Borosgyán u. 1/1. alatt valósítottuk meg. Az, hogy eltért a helyszín a gyermekek számára a megszokottól, lehetőséget adott nekik a változásra, a változtatásra, az új viselkedésformák kipróbálásra. Érezték, hogy nem kell megküzdeniük egymással, ha valamit el szeretnének érni, képessé váltak alkalmazni azon gyakorlati eszközöket, melyekkel elkerülhető volt az agresszív problémamegoldás.  

Szükségesnek tartottuk, hogy a gyermekek megtapasztalják a saját szerethetőségüket, az egyéni képességeiktől, készségeiktől, produktumaiktól függetlenül, mely megkönnyíti a saját maguk elfogadhatóságát.

A résztvevő gyermekek az intézményi szabályokat betartották.

 

Gyermekvédelmi hálózatba került gyermekek körében gyakran előforduló jelenség az agresszió. A nem megfelelő családi körülmények közül kikerülő gyermekek, fiatalok több esetben, mint tanult mintát viszik tovább az erőszakot, melyből könnyen kialakulhatnak pszichés-, illetve pszichoszomatikus megbetegedések is. A család társadalmilag elfogadott norma szerinti működésének hiánya hozzájárul a gyermek viselkedészavarához, kortárs csoportba való beilleszkedésének nehézségeihez, tanulási problémáihoz, jövőképének torz tükréhez. A pozitívumokat elutasító magatartás befelé fordulóvá teszi, negatív világképet alkotva ezzel és önértékelési nehézségeket.

A családból való kikerülés-sok esetben - óriási törést okoz a fejlődésben, hiszen bármilyen hátrányokkal is küzdenek, a család mégis csak a „biztonságot" jelenti, még akkor is, ha a szülői attitűdök a normálistól nagyban eltérnek (pl.: bántalmazás, autoriter vagy ráhagyó szülői magatartás, elhanyagolás). Az agresszivitást a média is sugallja, többen példaként tekintenek egy-egy negatív hősre, szereplőre. A mesék, a filmek tele vannak erőszakkal, a látens tanulás így nem csak a családban következik be, hanem a tágabb környezet is mintákat ad. A határok és a szabályok ellen való küzdelem is hasonló viselkedést szül.

A személyiségfejlődést kísérő folyamatos agresszió személyiségjeggyé válva, nem engedi beilleszkedni az egyént a társadalomba, antiszociálissá téve őt ezzel. Magány jellemzi, könnyen befolyásolhatóvá teszi őt a deviancia irányába, a szélsőséges csoportokhoz való csatlakozásra. Jellemzője lehet az autoagresszió.

Fontosnak tartjuk, hogy az agressziómentes, hatékony probléma-megoldási stratégiákat, alternatív viselkedésmódokat ajánljunk a fiataloknak, mozgalmas játékokon és interaktív beszélgetéseken keresztül, az alkotás és mozgásvágy kielégítésével.

Forrás: Békési Mentálhigiénés Egyesület - Tüzes Katalin