Békés város

Békés Város - Hírek

Schäffer Erzsébet dedikált a békési könyvtárban

Schäffer Erzsébet dedikált a békési könyvtárban

Közel százan hallgatták végig Schäffer Erzsébet, a Nők Lajpa újságíró-főmunkatársának életútjáról tartott előadását, könyveiről szóló beszámolóját és az emberekhez való viszonyát a békési könyvtárban

A Könyvtári Napok keretén belül október 16-án találkozhattak az olvasók Schäffer Erzsébettel, a Nők Lapja újságíró-főmunkatársával a békési könyvtárban. Közel százan hallgatták végig életútjáról és műveiről szóló beszámolóját. Könyvei megírásában elsősorban az emberek, és a bennünk rejlő értékek ihlették az író újságírónőt (Ómama és a főpincérek; Lábbujjhegyen; Hajnali játékok). A hallgatók a találkozó után elmondták, hogy leginkább az az ember közeli értékvilág érintette meg őket, amit Schäffer Erzsébet a magánéletében is képvisel. A legfontosabb az emberekkel való érintkezés, kapcsolattartás és a családon belüli együttlét öröme, mert a csoda magában az emberben rejlik.

 

Forrás: Békés Városi Könyvtár - Erdősné Sági Mária igazgató

 

 

„Aki libát nem eszik, egész évben éhezik!"

 

A Magyar Turizmus Zrt. 2009-re meghirdette a Kulturális Turizmus Évét. Az élő hagyományokat és a gasztronómiát már számos - saját szervezésű, illetve más szervezetek által összefogott - akcióval népszerűsítette a Zrt. a kampányév során, ilyen volt többek között a Torkos Csütörtök, a Hazajáró Hétvége, illetve a Nyitott Pince Napok. 

Az őszi időszak eljövetelével, novemberben ismét az Élő hagyományok, illetve a Bor és gasztronómia kerülnek rendezvényeik középpontjába. A 2009. november 7-8-i hétvégére a Magyar Turizmus Zrt., a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeummal és a Magyarországi Tájházak Szövetségével együttműködve, a Márton naphoz kapcsolódóan akcióhétvégét szervez. Szeretnék, ha a vidéki Magyarország építészeti, kulturális és gasztronómiai értékeit, élő hagyományait mind többen fedeznék fel, a helyben élők pedig rácsodálkozhatnának saját, olykor-olykor elfeledett kincseikre.

A békési múzeum is csatlakozott a felhíváshoz. 2009. november 7-én, szombaton délután szeretettel várja az érdeklődőket az „Aki libát nem eszik, egész évben éhezik!" elnevezésű rendezvényére, melynek keretében B. Szűcs Irén etnográfus vetítéses előadást tart „Szent Márton a néphagyományban" címmel, valamint libatoll-fosztásra és kenőke-készítésre is sor kerül. A programot, melynek megvalósításában a Békési Múzeumbarátok Köre is részt vállal, libapecsenye- és újbor-kóstolás zárja.