Békés város

Békés Város - Hírek

Rekonstrukciós felárból megvalósuló békési fejlesztések

Rekonstrukciós felárból megvalósuló békési fejlesztések

Hasznos felhasználásra kerül a vízdíj rekonstrukciós felárából származó eddigi mintegy 62 millió forint bevétel 2007 óta

Hasznos felhasználásra kerül a vízdíj rekonstrukciós felárából származó eddigi mintegy 62 millió forint bevétel 2007 óta.

 

 

Békés város képviselő-testülete még 2007-ben döntötte el, hogy a helyi vízdíjba rekonstrukciós felárat épít be azért, hogy a település területén lévő elöregedett vízközműrendszer felújításának pénzügyi feltételeit megteremtse.

 

Az azóta eltelt időszakban a víz- és csatornadíjakban képződött fejlesztési keret Békésnek külön számlán állt rendelkezésére. A 2007-ben és 2008-ban befolyt összesen nettó 62 millió forintból 2008. december végéig több fejlesztés is megvalósult. A Teleky utcai szennyvízcsatorna építésére 8, míg a Vásárszél utca ivóvízvezeték rekonstrukcióra 3,7 milliót költött a város, több helyen történt vízvezeték, fedlap, áteresz illetve tűzcsap csere. A helyi önkormányzat 2008 év végéig összesen 37 millió forintot költött a felújítási alapból a településen belüli rendszer megújítására.

Békésen 2008-ban 565 csőtörés volt, a 117 km hosszú gerincvezetéken és a 70 km hosszú bekötéseken összesen. Az idei év száraz nyara nem kedvezett a földben lefektetett vezetékek állapotának. A szárazság okozta földmozgások csőtöréseket is okozhatnak az elavult rendszeren. Ennek ellenére valamivel kevesebb helyen kellett javítani a csöveket az előző évekhez képest. A szakemberek az elkövetkező évekre még látványosabb javulást várnak, köszönhetően a vízdíjba épített felújítási felárnak.

           

 

Békés Város Képviselő-testülete a közelmúltban határozott a helyi víz- és csatornadíjba épített rekonstrukciós felár külön számlán kezelt összegének további felhasználásáról. Elodázhatatlanná vált, így kívül-belül leszigetelték a víztorony tárolóterének födém szerkezetét mintegy 7 millió forintért. Az idén elkészült Malomasszonykerti új vízhálózatnak a meglévő hálózatra való csatlakoztatására 1,4 millió forint értékben két átadási pontot építettek ki, végül pedig a Tárház utcai szennyvízakna próbafelújítására 280.000,- forintot fordítanak. Ez utóbbi munkálatokra az agresszív szennyvíz okozta károk miatt volt szükség.

 

 

Komoly kihívást jelent Békésnek a helyi szennyvíztisztító telep korszerűsítése, mert az elfolyó tisztított víz paraméterei nem felelnek meg a jogszabályi előírásoknak. A szakhatóságok 2010. december 31-ét szabtak meg a felújítás elvégzésének határidejéül. A működés optimalizálásáért pályázati forrást szükséges bevonnia az önkormányzatnak, melyhez az önerőt a vízdíj rekonstrukciós felár jelentené.

 

 

Forrás: Békés Város Polgármesteri Hivatala