Békés város

Békés Város - Hírek

Az országgyűlési képviselő kérdez

Az országgyűlési képviselő kérdez
Erdős Norbert felszólalása a csökkent munkaképességűek ügyében

Városházi Krónika XII. évfolyam 6. szám 2009. december 3. oldal

 

Fókuszban a Parlament: az országgyűlési képviselő kérdez

Erdős Norbert felszólalása a csökkent munkaképességűek ügyében

 

Erdős Norbert országgyűlési képviselő kérdést intézett a szociális és munkaügyi miniszterhez abban az ügyben, hogy az ORSZI novemberben kiadta a Békés megyére vonatkozó első rehabilitációs szakértői vizsgálatát.

Erre a kérdésre a Békésen működő Lazarus Kft munkatársai hívták fel a figyelmét, aki csökkent munkaképességűeket foglalkoztatnak. Véleményük szerint számtalan jogtalanság eredményeként elutasításra került minden 50 százalékos vagy az alatti munkaképességű ellátott. A vélhetően a politika által befolyásolt döntés szakmailag megalapozatlan és a jogszabályokkal is ellentétben van, sőt, olyan információ látott napvilágot, amely szerint egy belső utasítás értelmében kellett elutasítani az említett kört.

Egy ilyen belső utasítás felülírja és megsérti az alkotmányos alapjogokat, valamint semmibe vesz egyes meglévő jogszabályokat és az egyenlő elbírálás elvét.

Az intézet vizsgálata a szociális foglalkoztatásban lévők mintegy harmadát érinti, körülbelül kétezer családot. Ezzel a döntéssel kilökik a szabad munkaerőpiacra azokat a csökkent munkaképességűeket, akikről korábban már megállapították, hogy csak rehabilitációval foglalkoztathatók. Az okozott anyagi és lelki válság eredményeként ők is a túlterhelt egészségügyre vagy az amúgy is nehéz helyzetben lévő önkormányzatokra akarnak majd támaszkodni.

A képviselő végül rákérdezett, hogy valóban létezik-e ilyen belső utasítás az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézetnél? Ha igen, akkor miként tartja ezt összeegyeztethetőnek a jogállami szabályokkal?

KORÓZS LAJOS államtitkár a következőt válaszolta:

Az ORSZI feladata az intézményen belüli szociális foglalkoztatás célcsoportját azonosítani, s vizsgálni azt, hogy kizárólag ebben az ellátási körben szükséges-e a munkarehabilitációhoz való hozzájutás biztosítása. Egyébként Békés megyében sajnálatos módon, az intézményen belüli szociális foglalkoztatás célcsoportja nem minden esetben a jogszabályoknak megfelelően történik.

Erdős Norbert ezek után újra felvette a kapcsolatot a csökkent munkaképességűeket foglalkoztató intézményekkel, akik felháborodottan vették tudomásul az államtitkári választ, mivel ők azon az állásponton vannak, hogy betartottak minden jogszabályt, és arról végképp nem tehetnek, hogy az állam folyamatosan korlátozza a lehetőségeiket.

 

Forrás: Városházi Krónika XII. évfolyam 6. szám 2009. december 3. oldal