Békés város

Békés Város - Hírek

'56-os hősöket ünnepeltek Békésen!

'56-os hősöket ünnepeltek Békésen!

Békésen tartotta Békés Megye Képviselő-testülete az Ünnepi Közgyűlését 2009. október 22-én. Izsó Gábor, Békés város polgármestere adta át „Az 1956-os Békési Forradalmárok Tiszteletére" alapított emlékérmeket, melyek Veres Gábor, békési születésű szobrász művészi munkáját dicsérik. Veres Gábor, Príma Díjas szobrászművész, a Szombathelyi Művészeti Iskola művészeti vezetője.

 

Békésen tartotta Békés Megye Képviselő-testülete az Ünnepi Közgyűlését 2009. október 22-én. Izsó Gábor, Békés város polgármestere adta át „Az 1956-os Békési Forradalmárok Tiszteletére

"Az 1956-os Békési Forradalmárok Tiszteletére" alapított emlékérem

'56-os hősöket ünnepeltek Békésen!

 

Békésen tartotta Békés Megye Képviselő-testülete az Ünnepi Közgyűlését 2009. október 22-én. Az ünnepi megyegyűlésen Domokos László elnök köszöntőjét követően Erdős Norbert, Békés és térsége országgyűlési képviselője tartott megemlékezést. Ezután Izsó Gábor, Békés város polgármestere adta át „Az 1956-os Békési Forradalmárok Tiszteletére" alapított emlékérmeket, melyek Veres Gábor, békési születésű szobrász művészi munkáját dicsérik. Veres Gábor, Príma Díjas szobrászművész, a Szombathelyi Művészeti Iskola művészeti vezetője.

 

Békés Város Képviselő-testülete a 322/2009. (X.8.) számú határozatával „Az 1956-os Békési Forradalmárok Tiszteletére" emlékérmet alapított.

 

Az emlékéremre felterjesztett személyek valamennyien a forradalmi eseményekben Békésen vettek részt, illetve békésiként az országos, főként a budapesti események részesei voltak. A forradalom leverése után börtönbüntetést kaptak, illetve hosszabb-rövidebb időre internálták őket. Valamennyiüket megverték, megkínozták, szabadulásuk után megfigyelték őket, munkát csak nehezen kaptak, kivétel ez alól F. Szőke Gábor és Onofrei Károly. Ambrus Sándor, Karádi János, László János és Liszkai Gábor a forradalom idején sorkatona volt Budapesten. A szovjetek az egész alakulatukat kivitték a Szovjetunióba, ahol több hónapon át karanténban fogva tartották őket.

 

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharcban részt vevő forradalmárok és áldozatok hozzátartozóinak felkutatásában szakmai segítséget nyújtott Baligáné Szűcs Irén, a Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum igazgatónője, Mester Péter, a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke valamint Kocsor János, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum munkatársa.

 

 

Békésen tartotta Békés Megye Képviselő-testülete az Ünnepi Közgyűlését 2009. október 22-én. Izsó Gábor, Békés város polgármestere adta át „Az 1956-os Békési Forradalmárok Tiszteletére

Veres Gábor Príma-díjas szobrászművész munkája

 

 

A kitüntetettek:

 

  • - Ambrus Sándor
    A forradalom idején sorkatona volt Budapesten. A szovjetek az egész alakulatát kivitték a Szovjetunióba, ahol több hónapon át karanténban fogva tartották.

 

  • - Berczi Gábor (Posztumusz emlékéremben részesült.)
    Az államrend megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedéssel vádolták. A forradalom idején röplapokat terjesztett, 2 év börtönbüntetéssel és részleges vagyonelkobzással sújtották.

  • - Z. Bereczki Sándor
    A békési nemzetőrség tagjaként részt vett a rend fenntartásában, a fegyverek begyűjtésében, a vérontás megakadályozásában. Az 1956 novemberében megalakult Független Kisgazda Párt választmányi tagja lett. 1957 februárjában édesapjával együtt letartóztatták, 1 év börtönre ítélték.

 

  • - Durkó István
    Kommunista- és szovjetellenes szövegeket festett különféle épületekre, izgatásért 6 hónapi börtönre ítélték.

 

  • - Egeresi Lajos (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    A magyar államrend megdöntésére irányuló szervezkedés előkészületével vádolták, 2 év börtönbüntetéssel és részleges vagyonelkobzással sújtották.

 

  • - Elek Gábor (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    A helyi eseményekben vett részt, a forradalmat követő megtorlás idején bátor magatartásáért meghurcolták, megalázták.

 

  • - Fábián Gergely (Posztumusz emlékéremben részesül.)

      Nemzetőrként vett részt a békési eseményekben, a forradalmat követő megtorlás

idején bátor magatartásáért meghurcolták, megalázták.

 

  • - Futaki Gábor (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    A helyi forradalmi eseményekben vett részt, fegyverrejtegetés miatt 10 hónapi börtönbüntetést kapott.

 

  • - Gyöngyösi Elek (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    Kosárlabdaedző, a békési gimnázium Forradalmi Bizottságának tagjaként a diákság szervezésében töltött be fontos szerepet. A forradalmat követő megtorlás idején bátor magatartásáért meghurcolták, megalázták.

  • - Juhász György (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    A Forradalmi Tanács tagja volt, megszervezte Békésen a Nemzetőrséget, melynek parancsnoka lett. Részt vett a fegyverek begyűjtésében, a rend fenntartásában. Fegyveres szervezkedéssel vádolták, 10 évi börtönbüntetéssel és teljes vagyonelkobzással sújtották.

 

  • - Karádi János
    A forradalom idején sorkatona volt Budapesten. A szovjetek az egész alakulatát kivitték a Szovjetunióba, ahol több hónapon át karanténban fogva tartották.

 

  • - Kiss János
    Az államrend megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedéssel vádolták, 1 év 6 hónap börtönbüntetéssel és részleges vagyonelkobzással sújtották.

 

  • - Kovács Zoltán
    Az államrend megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedéssel vádolták, 2 év börtönbüntetéssel és részleges vagyonelkobzással sújtották.

 

  • - Kozma László (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    Az államrend megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedéssel vádolták, 1 év 8 hónap börtönbüntetéssel és részleges vagyonelkobzással sújtották.

 

  • - Kremzer Jenő
    Nemzetőr, a Fegyverösszeszedő Bizottság tagjaként részt vett a fegyverek begyűjtésében a rend fenntartásában. A forradalomban való tevékeny részvételéért 2 év börtönre ítélték.

 

  • - László János (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    A forradalom idején sorkatona volt Budapesten. A szovjetek az egész alakulatát kivitték a Szovjetunióba, ahol több hónapon át karanténban fogva tartották.

 

  • - Liszkai Gábor
    A forradalom idején sorkatona volt Budapesten. A szovjetek az egész alakulatát kivitték a Szovjetunióba, ahol több hónapon át karanténban fogva tartották.

 

  • - Márton László (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    A forradalom helyi eseményeiben vett részt: különböző épületek falára forradalmi jelszavakat festett, röplapokat készített és terjesztett. Az államrend ellen elkövetett folytatólagos izgatás miatt ítélték el, 3 év börtönbüntetést kapott továbbá részleges vagyonelkobzással sújtották.

 

  • - Nagy László
    Az államrend megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedéssel vádolták, 2 év börtönnel és részleges vagyonelkobzással sújtották.

 

  • - Nyárfádi László
    Budapesten a Széna téri harcokban vett részt. A magyar államrend fegyveres megdöntésével vádolták, 6 évre ítélték, amiből 4 és fél évet töltött le.

  • - Onofrei Károly (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    A forradalom áldozata. 1957 márciusában a békési rendőrségen agyonverték. Budapesti lakos volt. A BESzKÁRT Munkástanácsának tagjaként a forradalom idején a fővárosi eseményekben vett részt. A Rózsa temetőben nyugszik.

 

  • - Püski Imre

Az államrend megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedéssel vádolták, 1 év 8 hónapi börtönbüntetésre ítélték, részleges vagyonelkobzással sújtották.

 

  • - Rácz Nándor
    A forradalom idején Békésen röpcédulákat terjesztett. Fegyveres szervezkedés vezetésével vádolták, 6 év 6 hónapi börtönnel és teljes vagyonelkobzással sújtották.

 

  • - Somlyai Mihály
    1956-ban a Békési Tangazdaság Munkástanácsának elnöke volt, 6 hónapra internálták Kistarcsára.

  • - Szabó Gábor (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    Nemzetőr volt. Az államrend megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedéssel vádolták. 5 év börtönnel és részleges vagyonelkobzással sújtották.

 

  • - Szabó Imre (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    Nemzetőr volt, röplapokat írt, sokszorosított és terjesztett. Az államrend megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedéssel is vádolták, 6 év börtönre ítélték, részleges vagyonelkobzással sújtották.

 

  • - Szatmári Imre
    A forradalom idején Békésen röplapokat terjesztett, izgatás büntette miatt 1 év börtönre és részleges vagyonelkobzásra ítélték.

 

  • - Szatmári István (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    A Forradalmi Tanács elnöke volt Békésen. A forradalomban való tevékeny részvételéért 3 év 6 hónapi börtönbüntetésre, részleges vagyonelkobzásra ítélték.

 

  • - Szivák Zsigmond (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    A forradalom idején általános iskolai tanító volt Békésen, Szatmári István idejében a Forradalmi Tanács elnökhelyetteseként tevékenykedett A forradalmat követő megtorlás idején bátor magatartásáért meghurcolták, megalázták és 6 hónapra Kistarcsára internálták.

  • - F. Szőke Gábor (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    A Forradalmi Tanács elnökhelyettese volt Szatmári István idejében. Még 1956-ban Kanadába disszidált. Az ottani magyarok körében gyűjtést szervezett, ezzel az anyagi támogatással valósult meg a békési Református Egyház közreműködésével az 1956-os Forradalmi Emlékmű.

  • - Tímár Sándor (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    Gimnáziumi tanár, a békési gimnázium Forradalmi Bizottságában tevékenykedett. Még a forradalom bukása után is röplapokat terjesztett, illetve az 1956. decemberi tüntetésre szervezte a diákságot.

 

  • - Tóth Mihály (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    Az államrend megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedéssel vádolták a Fegyverösszeszedő Bizottság tagjaként részt vett a fegyverek begyűjtésében, nemzetőrként a rend fenntartásában. 2 év 8 hónapi börtönre és részleges vagyonelkobzásra ítélték.

 

  • - Újvári László (Posztumusz emlékéremben részesül.)
    Békésen a Fegyverösszeszedő Bizottság parancsnoka, továbbá Juhász György után a Nemzetőrség parancsnoka volt. Részt vett a Nemzetőrség megszervezésében is. 3 év 6 hónap börtönbüntetést kapott.

  • - Zahorán Pál
    A Forradalmi Tanács tagja volt. Fegyveres szervezkedés előmozdításával vádolták, 4 hónapot töltött vizsgálati fogságban.

 

Békésen tartotta Békés Megye Képviselő-testülete az Ünnepi Közgyűlését 2009. október 22-én. Izsó Gábor, Békés város polgármestere adta át „Az 1956-os Békési Forradalmárok Tiszteletére

 

 Forrás: Békés Város Polgármesteri Hivatala - Hajdu Lívia