Békés megye vezető hírek

Változik a költségvetés Békésben a koronavírus miatt

Változik a költségvetés Békésben a koronavírus miatt

A járvány-helyzet miatt minden település védekezésre kényszerült, ezért 2020-as költségvetését csaknem minden önkormányzatnak módosítania kellett.

Mivel 2020 elején csapott le világszerte a koronavírus-járvány, Magyarországon is védekezni kényszerültek a városok, települések.

Békés megyében szinte minden önkormányzat kénytelen volt költségvetést módosítani, ám legfőbb céljuk a munkahelyek megtartása és azon családok támogatása, akik nehéz helyzetbe kerültek a járvány miatt – tudatta a beol.hu.

Gyulán ugyanúgy nehézségeket okozott a koronavírus-járvány, mint másutt, hiszen kiestek bevételek - ezért dr. Görgényi Ernő polgármester változtatott a város költségvetésén.

A városatya elmondta: kiemelt feladatnak tartják, hogy a szociális ellátást és a közszolgáltatásokat biztosítsák, s legyen pénz a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközökre- az önkormányzatnak nem lehet működési hiánya. Rendezvényekről és több beruházásról le kell azonban mondaniuk – írta meg a beol.hu.


Békésben a munkahelyek megtartását tartják elsődleges feladatnak

Békésben a munkahelyek megtartását tartják elsődleges feladatnak

Békés polgármestere, Kálmán Tibor szintén a dolgozók munkájának megőrzését és a nehéz helyzetbe kerültek segítését tartja feladatuknak, ezért erőforrásokat csoportosítottak át. Mint a városvezető elmondta, volt vészforgatókönyvük, 200 millió forintos bevételkieséssel számoltak, de ez az összeg csökkenhet, mert az élet korábban újraindult. Jelenleg is zajlanak ugyanakkor az egyeztetések.

Mezőberény polgármestere, Siklósi István elmondta: véleménye szerint az önkormányzat költségvetésén jelentősen igazítani kell, kiemelt terület a kárenyhítés, de többeknek megváltozott az élethelyzete a járvány miatt, több család esetében mindkét szülő elveszítette a munkáját, így az átcsoportosítások egy részét ezen emberek támogatására szánják – adta hírül a beol.hu.

A városatya ugyanakkor hozzátette, szánnak pénzt az utak és járdák állapotának javítására is, mivel a mezőberényiek ezt joggal várják el. A járvány miatt normatívák estek ki a bentlakásos intézményeknél és a gyermekétkeztetésben, s ezt is figyelembe kell venniük.

A dolgozók létszáma megmaradt, kérdés azonban, hogy idén nyáron kinyitják-e a Kálmán fürdőt – mondta el a polgármester, hozzátéve, hogy a fürdő minden szezonban 20-22 millió forintos mínuszt termel szezononként. Lehet, hogy az összeget idén inkább szociális támogatásokra fordítják – írta meg a beol.hu.

Fotó: Imre György

B.A.