Békés megye vezető hírek

Tovább halad az erdőtelepítés Gyulán

Tovább halad az erdőtelepítés Gyulán

Gyűrű alakban zöldes területet alakítana ki a Békés megyei város körül az önkormányzat – ősszel ezért folytatódik az erdőtelepítési program.

Folytatja a gyulai önkormányzat az erdőtelepítést a város déli, külterületi részein az ősz kezdetével. Az önkormányzat zöld gyűrűt hozna létre Gyula körül. A telepítési munkálatok a Kálvária mögötti, csaknem 10 hektáros területen haladnak majd tovább – írta meg a behir.hu.

Tölgyerdő lesz, amelyeket őshonos elegyfajokkal gazdagítanak. Görgényi Ernő polgármester beszámolt arról, hogy a kezdeteket követően az erdő ápolási időszaka 12 esztendeig tart, ezután igazolja az erdészeti hatóság a műszaki befejezettséget.

Több helyen erdősítenek Gyulán

Több helyen erdősítenek Gyulán

Gyula önkormányzata pályázati pénzből oldja meg a telepítési munkálatokat. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alaptól ugyanis 50,3 millió forintos támogatást kaptak, amelyhez a város részletekben jut hozzá – adta hírül a behir.hu.

Zöldebbé teszik a területet eközben Gyula egy másik részén is: mivel a Déli Ipari Park fejlesztésekor kivontak a termelésből egy erdőterületet, ezt pótolandó csereerdőt telepítenek. A régi, 2,36 hektáros erdő helyett másfélszer nagyobb, 3,53 hektáros tölgyerdő lesz, melyet a gyulai önkormányzat maga finanszíroz.

Mindkét zöldesítést Puskás Lajos okleveles erdőmérnök irányítja. Gyula városa azonban még folytatja is a programot, június 30-ig újabb 2,77 hektáros terület erdősítésére adnak be pályázatot – tudatta a behir.hu.

B.A.