Békés megye vezető hírek

Teljesen megújult az orgona a Páduai Szent Antal templomban

Teljesen megújult az orgona a Páduai Szent Antal templomban

Csaknem egy esztendeje zajlik a békéscsabai Páduai Szent Antal orgonájának felújítása. A több mint 100 éves hangszert 5 millió forintból hozzák helyre.

Pályázaton nyert pénzt orgonája felújítására a békéscsabai Páduai Szent Antal templom. Az 5 millió forintos összegből teljesen megújul a több mint 100 esztendős hangszer: Sipos István orgonaépítő már egy éve dolgozik rajta.

Ekkora mértékű munkát első alkalommal végeznek az orgonán: lényegében az egészet szétszedték, s kicserélték benne az elhasználódott alkatrészeket – adta hírül a behir.hu.

Teljesen megújul az orgona a Páduai Szent Antal templomban

Teljesen megújul az orgona a Páduai Szent Antal templomban

Sipos István elmondta, hogy a hangszer nagyjából 30 esztendeje nem lett tisztítva, ki kellett takarítani, a sípok javításra szorultak és hangolásra is szükség volt.

Drága hangszerről van szó, meg kell becsülnünk, s már nagyon méltó arra, hogy 100 év után minden lehetséges hibát orvosoljanak rajta – hangsúlyozta Szigeti Antal, a Páduai Szent Antal templom plébánosa – tudatta a behir.hu.

Az orgonával főként a liturgikus énekeket kísérik. A plébános bízik abban, hogy ezután gyakrabban tarthatnak orgona-koncertet, melyeket neves orgonaművészek adnak majd – írta meg a behir.hu.

Fotó: Békés Megyei Híradó

B.A.