Békés megye vezető hírek

Színes programokat kínál majd a megújult Munkácsy Emlékház

Színes programokat kínál majd a megújult Munkácsy Emlékház

Teljesen megújul a békéscsabai Munkácsy Emlékház – a szépítés mellett szervezik az új állandó tárlatot, de számos újdonsággal is várják majd 2022 telétől a látogatókat.

Az épület és a melléképület, valamint a kert már megújult: egyre szépül a békéscsabai Munkácsy Emlékház. Már szervezik az új állandó kiállítást, de amellett, hogy érdekes látnivalók lesznek, az emlékház kulturális találkozóhely szerepét is be szeretné tölteni – írta meg a behir.hu.

A megszépült épület 2022 februárjában nyitna, Munkácsy Mihály születésnapján. Másfél esztendeje kezdődött el felújítása a Modern Városok Program keretében.

Mostanra, 2021 tavaszára végeztek a szakemberek a munkálatokkal: megújult az éoület és a kert, valamint az Omaszta kert.

Megújul és új programokkal is várja majd látogatóit a Munkácsy Emlékház

Megújul és új programokkal is várja majd látogatóit a Munkácsy Emlékház

Az új tárlatot jelenleg szervezik, de továbbra is Munkácsy Mihály művei állnak majd a középpontban. Mint azt Szabóné Bogdán Adrienn elmondta, a festő e ház falai között élt gyermekkorában, ezért a kiállításon szeretnék bemutatni életének itt zajló momentumait. Az élményközpontúbb tárlatot a fiatalok számára is vonzóvá tennék – tudta meg a behir.hu.

A kiállítás emellett bemutatná a 19. században jellemző polgári életmódot. Ennek alapját a békéscsabai Omaszta család hagyatéka adja majd.

Egyéb élményekkel is várnák azonban a látogatókat a megújult Munkácsy Emlékházban. Opauszki Zoltán, Békéscsaba örnyezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka elmondta, olyan kulturális találkozóhelyet alakítanának ki, ahol a művészeteken túl kulináris, gasztronómiai élményeket is nyújtani tudnak. Lesz Munkácsy-cukrászda és kávézó, de előadásoknak, valamint csokoládékészítő workshopnak is helyet adnának az épületben. A hungarikumnak számító csabai kolbászt és kisüsti pálinkát a pincehelyiségben mutatnák be, ahol a vendégek megkóstolhatják a hagyományos ízeket – írta meg a behir.hu.

Fotó: Békés Megye Hírei - Híradó

B.A.