Békés megye vezető hírek

Sikert arattak a Magyar Majálissal a békésiek Kínában

Sikert arattak a Magyar Majálissal a békésiek Kínában

Főztjükkel és műsoraikkal is nagy népszerűségnek örvendtek Pekingben és Sanghajban a Békés megyei magyarok.

Programsorozat zajlott több héten át a kínai Pekingben és Sanghajban a magyar-kínai diplomáciai kapcsolazok 70.évfordulóján. A programok gasztronómiai részéből jelentős részt vállaltak a Békés megyei mesterszakácsok és cukrászok. A kulturális eseményekből is kivették azonban részüket a népzenészek, táncosok és kézművesek – írta meg a beol.hu.

A jeles évfordulóra a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségét (MNHSZ) kérte fel dr. Buslig Szonja Andrea, Pekingi Magyar Kulturális Intézet igazgatója arra, hogy magyar ételekkel és egyéb értékekkel kápráztassák el a jelenlevőket.

Prohászka Béla, Venesz-díjas mesterszakács, az MNHSZ alelnöke elmondása szerint Pekingben legnépszerűbbnek az alábbi ételeink bizonyultak: gulyásleves, tiszai halászlé, sült kolbász, lángos, Gundel-palacsinta. A magyar fogásokhoz természetesen jó magyar borokat és fröccsöket kínáltak – tudatta a beol.hu.

Hazánkat Prohászka mellett Horváth Ferenc mesterszakács képviselte. A gasztronómiai élmények mellett kulturális programokkal készültek a családok számára. Várták az érdeklődőket hagyományos magyar kézműves-foglalkozásokkal, ilyen volt például Kádár Ferkó fotószínháza, Barcsai Andrea és Fekete Katalin programjai, vagy ifj. Csasztvan András és Csasztvan Zsuzska néptáncbemutatója.

Pribojszki Ferenc, Vén Miklós és Biszak Bence népzenével szórakoztatta a jelenlevőket. Az estéket Gerendás Péter gitárkoncertjével zárták – írta meg a beol.hu.

A kínaiak mellett a külföldiek is érdeklődéssel figyelték a programokat, részt vettek például a kékfestő anyagokból készült ékszerek, a mézeskalács, a nemeztárgyak készítésében.

A gasztronómiai fesztivál a tévétorony tetején levő forgóétteremben zajlott, ahol a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége által delegált séfek, cukrászok és együttműködő partnerek készítettek magyar fogásokat két héten át.

Magyarország és egyben Békés megye gasztronómiájának bemutatásáért Tímár András, Tímár Albin, Csonka Zsolt, Mucsi Nándor, Balogh László és Mucsi Balázs felelt.

A fesztivált Farkas Sándor nyitotta meg, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese. A rendezvényen megcsillogatta tehetségét Teremi Beatrix és Kiss Zoltán operetténekes is – tudatta a beol.hu.

Fotó: beol.hu

B.A.