Békés megye vezető hírek

Próbaképpen elektromos busz jár Békéscsabán

Próbaképpen elektromos busz jár Békéscsabán

Bemutatkozásképpen egy hónapon át közlekedik a békési megyeszékhelyen egy elektromos jármű, a Zöld Busz Program előkészítő mintaprojekt keretében.

Városszerte lehet majd találkozni Békéscsabán a demonstrációs jelleggel közlekedő elektromos busszal. A jármű a Zöld Busz Program előkészítő mintaprojekt keretében járja majd a várost – hangzott el a sajtótájékoztatón, melyet a városházán tartottak Békéscsabán – tudatta a beol.hu.

Az esztendő elején fogadta el hazánk is a klíma- és természetvédelmi akciótervet, s Magyarország 2050-re célozta meg a klímasemlegességet – mondta el a sajtótájékoztatón dr. Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. A cél elérésben kulcsfontosságú a közlekedés zöldítése is – tette hozzá.

Elektromos busz közlekedik majd egy hónapig Békéscsabán

Elektromos busz közlekedik majd egy hónapig Békéscsabán

Az éghajlatra káros gázok csökkentése nagyon fontos, s több vonalon is tesznek erőfeszítéseket ennek érdekében. Az elektromos autók beszerzésére támogatást adnak, s a Zöld Busz Program is kiemelt projekt – írta meg a beol.hu.

Az elkövetkező 10 esztendőben 36 milliárd forintot szánnak arra, hogy elektromos buszok működhessenek a 25 ezernél több lakost számláló településeken. A demonstrációs mintaprojekt 9 helyszínen és 8 városban indult el.

Békéscsaba is kapott 56 millió forintos támogatást a szaktárcától, így a városban egy hónapon át közlekedik majd elektromos busz.

A 4,2 milliárd forintos pályázat hamarosan elérhetővé válik, melynek segítségével a kedvezményezettek beszerezhetik a modern buszokat és járműparkjaikat korszerűsíthetik – tudatta a beol.hu.

A békési megyeszékhelyen szintén érkeznek majd környezetkímélő járművek, a Zöld Busz Program és a Modern Városok Program keretében.

Békéscsabán Gerla, Mezőmegyer, Jamina és a Lencsési lakótelep érintésével, városszerte közlekedik majd a zöld busz – írta meg a beol.hu.

Fotó: Bencsik Ádám

B.A.