Békés megye vezető hírek

Matricák érkeznek a szemét elviteléhez Békésben is

Matricák érkeznek a szemét elviteléhez Békésben is

Matricás rendszert vezet be a szemétszállító cég Békés megyében is. Ez azt jelenti, hogy címkéken látható lesz: az érintett ingatlan befizette-e a szemétdíjat.

Mostantól láthatóvá válik, ki fizeti a szemétdíjat és ki nem. Békés megyében is bevezeti a matricás rendszert a szemétszállító cég, melynek értelmében egyértelmű lesz, ki veszi igénybe jogosan a szállítást. A matricákat az első negyedéves csekkel együtt kapják meg az emberek, s azokat fel kell ragasztani a kommunális hulladékot rejtő kukákra – adta hírül a beol.hu.

A szilárd hulladék gyűjtése és elszállítása közszolgáltatás, melynek igénybevétele kötelező. Díját köztartozásnak minősítik, akár az adót – mondta el a Dareh Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. általános igazgatója.

Holopné dr. Sztrein Beáta a matricát mutatja

Holopné dr. Sztrein Beáta a matricát mutatja

A szemétszállító társaság alvállalkozóikkal közösen és a csekket kiállító, majd postázó NHKV Zrt. javaslata alapján vezeti be Békés megyében is a matricás rendszert – tudatta Holopné dr. Sztrein Beáta.

Az intézkedéssel egyszerűen azonosíthatják a jogkövető lakókat, akik rendszeresen fizetik a szemétdíjat és a szolgáltató is könnyebben ellenőrizheti, kiknek van érvényes közszolgáltatási szerződése – írta meg a beol.hu.

Az első negyedéves csekkel érkező éves matricát 30 napon belül fel kell ragasztani a kommunális hulladékot tároló kukákra, vagyis főként a feketékre. Fontos, hogy jól láthatóak legyenek. A matrcián QR-kód van, melynek alapján a felhasználó azonosítható – tudatta a lap.

A matricával egyébként nemcsak az igénybevétel jogosultsága ellenőrizhető, hanem az is, hogy mely ingatlan hány literes edényre fizet szemétdíjat és a szerződés alapján milyen gyakran ürítik a szeméttároló edényeket.

A megrongálódott kukákat természetesen kicserélik. Ha valaki véletlenül nem kapja meg a matricáját, június 2-a után mielőbb keresse fel a Kinizsi utca 4-6. szám alatti központi békéscsabai irodát, esetleg a helyi pontokat. Ezek címei a dareh.hu honlapon találhatók meg – írta meg a beol.hu.

Fotó: Imre György

B.A.