Békés megye vezető hírek

Már aratják a búzát a gazdák Békésben

Már aratják a búzát a gazdák Békésben

Miután véget ért az őszi árpa aratása, a búza aratásának negyven százalékával végeztek a gazdák Békés megyében. A megye kilenc járásában a parlagfüves területeket is vizsgálták, s hat foltot azonosítottak.

Véget ért az őszi árpa betakarítása Békés megyében, s már a búza 40 százalékával is végeztek a békési gazdák. Az étkezési búza ugyanakkor a szokásos arányhoz képest várhatóan kevesebb lesz ebben az évben – tudatta a beol.hu.

Kozsuch Kornél, a megyei aratási koordinációs bizottság elnöke elmondta: az árpát 4.5 tonna/hektár megyei átlagterméssel takarították be, az őszi búzánál eddig 4,4 tonna/hektár az átlaghozam.

A csabai Raktárszövetkezet elnöke, Adamcsik László hozzátette, hogy a gazdák július közepén vágják a hosszabb tenyészidejű fajtákat is, melyeknél nagyobb hozamokra számítanak – írta meg a beol.hu.

Nagyban folyik az aratás Békés megyében

Nagyban folyik az aratás Békés megyében

Szabó Mihály, a Békés Megyei Kormányhivatal földügyi főosztályának munkatársa hangsúlyozta, hogy állandó a határszemle is. Folyamatosan ellenőrzik a parlagfű-helyzetet, s Békés megyében eddig 9 járásban 35 ezer hektáron végeztek vizsgálatot. Ennek során hat foltot mértek fel, melyek közül a legnagyobb 2 hektárt tett ki – de a parlagfű-koncentráció még nem olyan nagy – számolt be a beol.hu.

Említést tett az agrár-kárenyhítésről Tóth János, a Békéscsabai Járási Hivatal agrárügyi főosztályvezetője, aki elmondta, immár 800-nál is több kérelem érkezett hozzájuk – melyeket az utóbbi időben nem az aszály, sokkal inkább a belvíz- és a viharkárok miatt nyújtották be a termelők.

Gazsó Péter, Békés megye főfalugazdásza arról számolt be, hogy a hálózat tagjai július 29 és augusztus 11-e között szabadságra mennek, ezért ebben az időszakban csupán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságán lesz eseti ügyfélfogadás – tudatta a beol.hu.

B.A.