Békés megye vezető hírek

Eszi a termést Békés megyében a poloska

Eszi a termést Békés megyében a poloska

Békés megyében 2017 végén jelent meg az ázsiai márványospoloska, s sajnos tömegével pusztítja a termést tavaly október óta. Őszre még több poloskára számítanak a szakemberek.

Sajnos egyre nagyobb mennyiségben van jelen a poloska Békés megyében, ahol ezek a rovarok nem kímélik a termést sem.

Az ázsiai márványospoloska kártevő 2017 végén jelent meg, s 2018 októberétől tömegessé vált jelenléte. Idén már tett kárt a termésben, de a szakemberek szerint ősszel szaporodik el igazán. Nemcsak ez a fajta eszi azonban a termést, a zöld vándorpoloska és a nyugati levéllábú, valamint a tölgy csipkéspoloska is „munkálkodik” azonban Békés megyében – tudatta a beol.hu.

Közülük a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska pusztítja leginkább a nyári és őszi zöldségféléket, így a paradicsomot, paprikát, uborkát, csemegekukoricát, de veszélyes az őszi gyümölcsökre nézve is.

A tölgyeket a tölgy csipkéspoloska károsítja.

A Békés Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a már felsoroltak mellett száznál is többen vannak az őshonos poloskafajok, melyek kárt tesznek a termesztett növényekben, néha van rendszeresen – írta meg beol.hu.

A szipoly- és mezei poloskák és a mórpoloska a gabonát rongálja, a káposztaféléket a káposztapoloska, a napraforgóban a lucerna- és a mezei poloska bukkan fel. A címerespoloskák a bogyós gyümölcsöket rágják.

Az olyan poloskafajok ellen, amelyek agresszíven behatolnak a növénybe, nem igazán van tökéletes védelem, de mérsékelhetőek a súlyos károk, az ún. széles hatásspektrumú rovarölő szerekkel.

Fontos tudni, hogy a zöldség- és gyümölcstermő növényeken közvetlenül érés előtt és közben kell elvégezni a védekezést, mert ekkor a legnagyobb a kártétel. Kiemelt fontosságú az is, hogy gyommentesítsünk, mivel a poloskák nagy tömegben képesek szaporodni és táplálkozni a gyomnövényeken – tudatta a beol.hu.

Sűrű szövésű háló is megoldás lehet, de ez csak kis mennyiségű termés esetén hatékony, mivel le kell fedni vele a zöldséget vagy gyümölcsöt. Ha több hektárról van szó, csak a kémiai védekezés a megoldás – hívta fel a figyelmet Kasnyik Viktor, a kondorosi Kert- és Hobbicentrum tulajdonosa.

Blahut Mária, a békéscsabai Mezőker Gazdaáruház munkatársa elmondta: a poloskák ellen a leghatásosabb a lambda-cihalotrin hatóanyag-tartalmú szer, melyet már szabad forgalomban is lehet kapni - adta hírül a beol.hu.

B.A.