Békés megye vezető hírek

Békéscsaba: megoldás a szelektív szigetek megszűnése?

Békéscsaba: megoldás a szelektív szigetek megszűnése?

A családi házas övezetekben teljesen eltüntették Békés megye székhelyén a szelektív szemétgyűjtő szigeteket – már csak az üveget lehet külön gyűjteni. A társasházaknál nincs változás. A szelektív szigeteket azonban sokan szemétlerakónak tekintik – mi a megoldás?

Teljesen felszámolták a szelektív szemétgyűjtő szigeteket Békéscsabán a családi házas övezetekben. Ide lehetett hordani a fém-, papír- és műanyagszemetet. Most csak az üvegek elhelyezésére van mód. A társasházaknál kirakott szemétgyűjtők esetében nincs változás. A békéscsabai városházán azonban többen felszólaltak, jelezve, hogy a szelektív szigeteket most sokan szemétlerakónak használják – írta meg a beol.hu.

Legutóbb a Békés megyei közgyűlés ülésén is szóba jött a szemétszállítás. Az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv szerint a családi házas övezetekben a kiosztott sárga kukákba kell pakolni a fémet, papírt és műanyagot, míg a társasházaknál szelektív szigetek szükségesek. Az üveg elkülönített gyűjtésére a szigetek alkalmasak. A tájékoztatásban az áll, hogy a  meglevő szemétlerakó szigetek helyszíneit és darabszámát Békéscsabán is felülvizsgálták – adta hírül a beol.hu.A polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztálya elmondása szerint többször is egyeztetett a szigetek ügyében a szemétszállító cégekkel, köztük a Tappe Kft-vel és a Dareh Bázis Hulladékgazdálkosái Nonprofit Zrt. vezetőivel. Mint kiemelték, azoknak, akik családi házas övezetben élnek, kiosztották a sárga kukákat, így mindenki gyűjtheti elkülönítve a fém, műanyag és papír hulladékot. A szelektív szigetek indokolatlanná váltak ezeken a részeken – írta meg a beol.hu.

 

Vannak azonban társasházak, ahol a szigetekre szükség lett volna, ugyanis ők nem kaptak sárga kukákat, ezért a szelektív gyűjtés elmarad. A városháza tájékoztatása szerint a problémára együtt keresik a megoldást a közszolgáltatóval.

A Békéscsabán levő 27 szelektív sziget közül egyébként csak 10-et nem érintett a változtatás. Mi több, a belvárosban, a Kazinczy-lakótelepen, a Pátkai utcában és a Millennium-lakótelepen is bővülnek üveges résszel a szemétgyűjtő szigetek – tudatta a beol.hu.

B.A.