Békés megye vezető hírek

Békéscsaba fásításában Póstelek is részt vehet

Békéscsaba fásításában Póstelek is részt vehet

Szépülnek a megyeszékhely közterületei – a pósteleki Természeti Emlékpark őshonos fafajtái is Békéscsaba közterületeire kerülhetnek.

Egyre szépül Békéscsaba. A fásítási programban a pósteleki Természeti Emlékpark is részt vehet, így a jövőben őshonos fafajtáik közül is ültethetnek majd a megyeszékhely közterületeire – adta hírül a behir.hu.

Az egyesület 10 hektárt kezel, a többi között olyan fafajták védelméről gondoskodnak, mint a magyar kőris, a kocsányos tölgy, vadkörte, fehér nyárfa vagy a tatárjuhar. A terület nagy részben Békéscsabáé, ahol Boross László kertészmérnök csapatával elsősorban a Dél-Alföldre jellemző erdő- és gyeptársulásokat alakított ki, vízparti élőhelyekkel együtt.

Bejárták az erdőt a szakemberek

Bejárták az erdőt a szakemberek

Az egyesület korábban kérte a megyeszékhelytől, hogy a vágásos üzemmódot – amely korábban faanyag termelését szolgálta -, faanyagtermelést nem szolgáló üzemmód váltsa fel. Így a szervezet szerint támogatni és figyelni lehet az erdő természetes folyamatait – tudatta a behir.hu.

Vadász Csaba, a Körös Klub Természet-, Környezetvédő és Természetbarát Egyesület elnöke elmondta: évtizedek alatt jött létre olyan életközösség, amelyet nem szabad egyik napról a másikra megszüntetni, mert az aljnövényzet is tönkremegy, s egy újabb erdő keletkezése nagyon sok idő.

A civil szervezet és Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter évek óta jó kapcsolatban van egymással. Mivel a helyi önkormányzat támogatja a folyamatos fásítást, most azt a lehetőséget vizsgálják, hogyan lehetne az őshonos magyar fafajták közül áttelepíteni néhányat a génrezervátumból Békéscsaba közterületeire.

Minden esély megvan rá, hogy nemsokára Póstelekről érkező fafajtákkal bővüljön a megyeszékhely faállománya – írta meg a behir.hu.

Fotó: Békés Megye Hírei - Híradó

B.A.