Békés megye vezető hírek

Békéscsaba - Energiatakarékossá válik 10 önkormányzati épület

Békéscsaba - Energiatakarékossá válik 10 önkormányzati épület

Energetikai felújítást hajtanak végre tíz, önkormányzati tulajdonban levő épületen a megyeszékhelyen – ennek keretében hatékonyabban használhatják majd az energiát, s a károsanyag-kibocsátás is kevesebb lesz.

Hatékonyabb energiahasználatot és a károsanyag-kibocsátás mérséklését várják attól az új korszerűsítéstől, melyet Békéscsabán tíz, önkormányzati tulajdonú épületen végeznek el – tudatta a behir.hu. A modernizálás a Terület- és Településfejlesztési Operatív program keretén belül történik meg.

A békéscsabai Jókai Színház és egyéb önkormányzati épületek energetikai fejlesztése címmel indult projekt során energetikai felújítást hajtanak végre, melynek eredményeképpen várhatóan nő a megújuló energiaforrások használata, míg a fosszilis energiahordozókból eredő, üvegházhatású gázok kibocsátása lecsökken – adta hírül a behir.hu.

Sokat lehet spórolni az intézmények energetikai korszerűsítésével

Sokat lehet spórolni az intézmények energetikai korszerűsítésével

A napelem-rendszer a Csabagyöngy Kulturális Központ tetejére már fel is került – teljesítménye 50 kilovoltamper.

Opauszki Zoltán, az intézmény turisztikai igazgatóhelyettese beszámolt arról, hogy korábban az épület évente 320 ezer kilowattóra energiafogyasztással működött.  A napelemmel azonban 20 százalékot takarítanak meg, vagyis körülbelül 60 ezer kilowattórát évente. Opauszki hozzátette: az intézmény tehát ezzel 4 millió forintot spórol éves szinten – írta meg a behir.hu.

Fotó: Youtube/Békés Megye Hírei

L.A.