Békés megye vezető hírek

Békés megye – Több pályázattal járhatnak jól az időben jelentkező gazdák

Békés megye – Több pályázattal járhatnak jól az időben jelentkező gazdák

Jelentős pénzösszeghez juthatnak a gazdák Békésben is, ha betartják a határidőket – több vidékfejlesztési pályázat benyújtására van ugyanis most lehetőség.

A közeljövőben, április elején jár le több vidékfejlesztési pályázat határideje, ezért a Békés Megyei Kormányhivatal arra biztatja a gazdálkodókat, kísérjék figyelemmel a https://www.palyazat.gov.hu/ oldalt.

A tanyák infrastrukturális fejlesztésére például április 6-is lehet benyújtani pályázatot, melynek keretében lehetőség nyílik azok víz- és villamos energia-ellátását, szennyvízhálózatát érintő korszerűsítésére. Ezekre vissza nem térítendő támogatást lehet kapni – írta meg a beol.hu.

Június 4-ig lehet jelentkezni a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére. Ez azt jelenti, hogy a gazdák pályázhatnak új öntözőrendszerek beszerzésére és létesítésére, a meglévők rekonstrukciójára, a vízellátást biztosító létesítmények és víztározók építésére, valamint meliorált utak kialakítására – tudatta a lap.


A méhészetek is igényelhetnek támogatást

A méhészetek is igényelhetnek támogatást

A kisüzemi támogatás meglehetősen népszerű Békés megyében, ennek keretében támogatást lehet igénybe venni eszközvásárlásra, gépbeszerzésre, ültetvénytelepítésre, állatvásárlásra és üzemfejlesztésre is. Az ilyen jellegű pályázatokra április 20-ig lehet jelentkezni.

Ugyancsak vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek a méhészek, akik méhészeti járművet, valamint vándor méhesházat üzemeltetnek. A járművekre az előző évi felelősségbiztosítás és a súlyadó összege visszaigényelhető, ahogyan 5 évente az útdíjfizető-készülék nettó ára is. A kérelmeket a támogatásra február 15-e és április 15-e között lehet benyújtani, jelenleg csak elektronikus úton – adta hírül a beol.hu.

Szintén csak elektronikusan vehető igénybe február elseje és március 20-a között a termeléshez kötött anyajuhtartás-támogatás, de a munkaszüneti nap miatt március 22-ig szankciók nélkül be lehet nyújtani az igényléseket.

A támogatás ezt követően is április 16-ig lehet kérni, ám ebben az esetben az összeg minden munkanappal 1 százalékkal csökken. Lényeges még, hogy a támogatást kizárólag a birtokon tartás utolsó napján legalább 1 esztendős állatokra lehet igénybe venni – tudatta a beol.hu.

B.A.