Békés megye vezető hírek

Átfogó ivóvízminőség-javító program Békés megyében

Átfogó ivóvízminőség-javító program Békés megyében

A települések, Orosháza, Szeghalom és Békéscsaba ivóvízminőség-javító társulásainak konzorciuma 30 milliárd forint támogatást, a beruházási költség 85 százalékát nyerte el a Környezet és Energia Operatív Program keretéből - közölte Bagi László. Kiemelte: a beruházással az érintett településeken 370 ezer ember juthat a jövőben az EU előírásainak megfelelő, egészséges ivóvízhez - írta az mti.hu.

Bagi László elmondása szerint a dél-békési vízbázison található vízkitermelő kútcsoportoknál a kitermelt ivóvíz arzéntartalma magasabb az előírásoknál, literenként tíz mikrogramm felett van.

A projekt keretében 33 új kutat fúrnak a Körös-Maros hordalékkúp alatt található Dél-Békési egészséges ivóvízbázison. A kútcsoportokat korszerű szűrőberendezésekkel látják el. A  vízkitermelő telepeken épületrekonstrukciót és gépészeti korszerűsítéseket is végrehajtanak, emellett modern irányítástechnikát építenek ki.

Az érintett 66 települést bekapcsolják az egységes hálózati rendszerbe. Ehhez 350 kilométer hosszú, nagyátmérőjű, szállító és csatlakozó vezetékrendszert építenek, négy településen víztornyot. Szarvason, Szeghalomban és Orosházán régi mezőgazdasági telephelyekre, majorokba is eljuttatják az egészséges ivóvizet.