Békés megye vezető hírek

A szilva kevésbé fogy, a gyümölcsöt olcsón veszik át

A szilva kevésbé fogy, a gyümölcsöt olcsón veszik át

Megérkezett a szilva szezon Békés megyében – kevesebbért veszik azonban át a gyümölcsöt és kisebb is rá a kereslet, mint tavaly. A középérésű szilva több mint felét szedték már le a gazdák.

A korai szilvafajtákból már főzik a lekvárt és a pálinkát, míg a közepes érésű gyümölcs több mint fele már leszedésre került. A késői fajták közül nagyjából 2 héten belül lesznek érettek a szilvák.

Alacsonyabb áron veszik azonban át a termelők a gyümölcsöt, emiatt a termesztők nem túl elégedettek – írta meg a beol.hu.

A tapasztalatok szerint a magyarok egyébként is kevés szilvát fogyasztanak. Ifjabb Nagy Árpád, a békéscsaba-mezőmegyeri Árpád Pálinka főzőmestere arról számolt be, hogy a szeszipar veszi meg a szilva többségét. A főzdékben csökkent a kereskedelmi célú szilvapálinka-készítés.

Mivel bevezették a népegészségügyi termékadót, ez a termékeket 15-20 százalékkal teszi drágábbá. A bérfőzésre ez azonban nem vonatkozik, ezek az italok a párlat kategóriába tartoznak. A tavalyi jó termésből sokan bevásároltak, s nem árat drágítanak, hanem eladják a felhalmozott pálinkakészleteket – tudatta a beol.hu. 

A bérfőzésnél a szilvapálinka aránya most 75–80 százalék. Békés megyében a legnagyobb hagyományokkal ez bír, különösen, hogy a szilva egy kiegyensúlyozott és jó termésbiztonsággal rendelkező gyümölcs, melynek cukortartalma és kihozatala is magasabb az átlagosnál.

Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló, a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. kóstolóházának vezetője kiemelte, hogy a békési, eredetvédett szilvapálinka legalább 51 százalékban veres szilvát tartalmaz, mivel a legnagyobb hagyománya ellen a fajtának van a megyében – írta meg a beol.hu.

A kereskedelmi célú szilvapálinkák készítésére most ők sem igazán alapoznak. A túlkínálat oka egyébként az, hogy a korai fajtákból még nemigen vásárolt a konzervipar, mely a második legnagyobb szilvafelhasználónak számít – adta hírül a beol.hu.

B.A.