Békés megye hírek

Új nevet kap az Orosházi Kórház

Új nevet kap az Orosházi Kórház

Átnevezték az Orosházi Kórházat, innentől kezdve a László Elek Kórházba kérhetünk időpontot orvosunkhoz a Békés megyei Orosházán. A névváltoztatást már régóta tervezi a község.  

A kórház 1967 óta áll Orosházán, azóta bővítést is hajtottak végre. Jelenleg 800-an dolgoznak az intézményben, 317 aktív ágy van benne, 80 krónikus beteget tudnak fogadni, és 26 mozgásszervi panaszokkal, rehabilitációra érkező páciens fekhet be. Azzal, hogy a kórház László Elek nevét viselheti, a település lakóinak régi álma válik valóra. 

 

A kórház egyik épülete 

 

László Elek Orosházán volt orvos, sebész és szülész szakképesítéssel rendelkezett. Az 1873-as kolerajárvány idején ő volt az, aki járványkórház létesítését szorgalmazta, amely 1892-ben meg is épült. Később menházat is építettek a szegények megsegítésére és ellátására. A közösségi kórház, amelyet szintén tervezett a településre, éltében már nem készült el, mert az I. világháború keresztülhúzta az építészek és László Elek terveit. Hogy nagysága és szorgalma, áldozata előtt tisztelegjenek, a kórháznak most az ő nevét adják.  

 

László Elek mindemellett a Békés megyei közélet tevékeny tagja is volt. Ő ismerte fel Gyopárosfürdő gyógyvizét, a helyi képviselő-testület munkájában vett részt és az evangélikus egyházközség felügyelője volt egy személyben.

 

 

M. A. 

Forrás: mti

Fotó: Orosházi Kórház