Békés megye hírek

Syncumar és diéta

Syncumar és diéta
A Pándy Kálmán Megyei Kórház dietetikus munkatársa most a Syncumar nevű gyógyszert szedő betegek számára ad táplálkozási tanácsokat.
Mivel az Ön betegsége vérrög képződésének fokozott veszélyével jár, alvadás gátló szedésére van szüksége.

Az Ön által szedett Syncumar nevű gyógyszer a K-vitamin hatását gátolja, amely a véralvadáshoz szükséges egyik fehérje (prothrombin) képződéséhez kell. Tehát gátolva a K-vitamint, nem képződik kellő mennyiségű prothrombin, így a véralvadás is gátolt lesz. Természetesen ha túl sok Syncumar-t szed, akkor ez a hatás túlfokozódva veszélyes vérzést okozhat, ha pedig túl keveset, a vérrög (thrombosis) kialakulásához vezethet.

Tehát a cél az, hogy meghatározott mennyiségű alvadásgátlást hozzunk létre. Ezt úgy érhetjük el, hogy az orvos egyénileg meghatározza azt a Syncumar adagot, amely a prothrombin szintet a normál érték 20-30%-a közé csökkenti. Tapasztalat szerint a betegekben nagyon különböző az a Syncumar mennyiség, amivel ez elérhető.

A különböző életfolyamatokhoz mindenképpen szükséges valamennyi K-vitamint a szervezetünkbe juttatni. Ennél a minimális szükségletnél (ami napi 20-40 mikro gramm) jóval többet tartalmaz a szokásos táplálék. A napi egyéni Syncumar adag épp annyi, ami a rendelkezésre álló K-vitamin mennyiséget a kellő mértékben ellensúlyozza.

Kerülendők azonban a gyümölcs és főzelék napok (magas K-vitamin tartalom miatt!), valamint az alkohol és a zsírban gazdag ételek.

K-vitamin

Az életmód és a táplálkozás ne változzon jelentősen!

Ezek alapján az élelmiszerek 3 csoportba sorolhatók. Vannak, amelyek nem befolyásolják a Syncumar hatását, vannak, amelyek mérsékelten csökkentik a Syncumar hatását és néhány élelmiszer kifejezetten csökkenti a Syncumar hatását. Ezek alapján az egyes élelmiszereket korlátlanul másokat szokásos mennyiségben ajánlott fogyasztani vagy éppen kerülni kell.
Fontosabb élelmiszerek K-vitamin tartalma:

Magas K-vitamin tartalmúak:
(0,1-0,6mg/100g)
földieper, málna, savanyú káposzta, spenót,karfiol, vöröskáposzta, brokkoli, kelbimbó, fejes saláta, kelkáposzta, fehér és zöld káposzta, petrezselyem, vizitorma, kerti zsázsa, marhahús, marhamáj,
bárányhús, borjúmáj,
tyúkmáj, tőkehalmáj, sült csirke, szójaliszt, szójabab, búzacsíra, tojás, napraforgóolaj, zöld tea.

Ezeket az élelmiszereket kis mennyiségbe lehet fogyasztani. Tehát nem tilos, de a napi 10dkg-ot ne haladja meg.
A bevitel lehetőleg egyenletes legyen. A felsorolt zöldségeket önálló köretként nem fogyaszthatók, viszont a belőlük készülő leves vagy 10dkg-nyi saláta igen. Tojást önálló ételként ne fogyasszon (rántotta, tükörtojás, stb.).
Az ételek elkészítéséhez szükséges tojás fogyasztható (pl. vagdaltban 4 adaghoz 1db tojás, levestésztábanlévő tojás stb).
Zöld tea helyett kevés fekete tea vagy gyümölcsteák esetleg felváltva különféle gyógynövényteák(kamilla, csipkebogyó, citromfű, hársfavirág, borsmenta, stb.) fogyaszthatók.

Közepes K-vitamin tartalmúak: (0,01-0,1mg-100g)

búza, búzakorpa, kukoricamag, zab, torma, spárga, zöldborsó, zöldbab, répa, gomba (champignon), zeller, hagyma, póréhagyma, tarkabab, karfiol, vaj, túró, sertéshús, sertésmáj, méz,
Ezek szokásos mennyiségben, akár napi szinten is fogyaszthatók. Vajat ételkészítéshez használjuk lehetőleg kis mennyiségben, inkább részesítsük előnyben a főzést, párolást teflon edényben, alufóliában való sütést, grillezést.

Alacsony K-vitamin tartalmúak: (0,01mg/100g alatt)

avocado, érett paradicsom, uborka, burgonya, csemegekukorica, mazsola, alma, banán, őszibarack, narancs, ananász, görögdinnye, sárgadinnye, mangó, szőlő, szilva tej, tejtermék (sovány túró, sajt, joghurt, stb.), hal, kenyér, péksütemények, tészta, rizs.
Ezekből az élelmiszerekből bármilyen mennyiség fogyasztható. Tészták közül a durumlisztből (tojás nélküli) készültet válassza.

Ne feledjük, hogy a diéta csak az egyik tényező, amelyre oda kel figyelnünk.

A Syncumarral együtt szedett gyógyszerek is befolyásolják a prothrombin szintet, ezért mindig kérdezzük meg az ellenőrzést végző orvost, hogy nem kell-e módosítani a Syncumar adagját.
Mivel a különböző gyógyszerek is különböző mértékben befolyásolják a Syncumar hatását, az a legbiztonságosabb, hogy az új gyógyszer szedésekor gyakoribbá tesszük az ellenőrzések számát.


Piukovics Katalin dietetikus
Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!: Syncumar és diéta