Békés megye hírek

SAJTÓKÖZLEMÉNY - Három békés megyei értékről döntött a Békés Megyei Értéktár Bizottság

SAJTÓKÖZLEMÉNY - Három békés megyei értékről döntött a Békés Megyei Értéktár Bizottság
A Békés Megyei Értéktár Bizottság 2013. szeptember 19-én tartotta meg első, alakuló ülését a Békés Megyei Önkormányzati Hivatalban, ahol a bizottság döntött három megyei értéknek a Hungarikum Bizottság felé való felterjesztéséről.
Békés megyében kiemelkedő hagyományai vannak a házi jellegű kolbász készítésének, szinte nincs is olyan település, ahol ne egyedi szokások jellemeznék elkészítését. A házi jellegű Csabai kolbász és a Gyulai kolbász olyan, mélyről gyökerező tradíciókkal bír, mely egyedivé, másoktól megkülönböztethetővé teszi őket, sajátos ízviláguk mellett a készítésüket körbeölelő hagyományok és népszokások is egyedivé, Békés megyei és nemzeti értékünké emelik őket.
Közép-Európa egyetlen, épen maradt síkvidéki, gótikus téglavára egyedi nemzeti értékünk, emellett az Alföld és Gyula városának meghatározó épített öröksége, melyre méltán büszkék lehetünk.

A Békés Megyei Értéktár Bizottság a beküldött szakmai anyagok alapján, egyhangú szavazattal 5/2013. (IX. 19.) sz. MÉB határozatával a Csabai kolbászt, 6/2013. (IX. 19.) sz. MÉB határozatával a Gyulai kolbászt és 7/2013. (IX. 19.) sz. MÉB határozatával a Gyulai várat Békés megyei értékké nyilvánította, továbbítja elhelyezésüket a Magyar Értéktárba és támogatja illetve kezdeményezi a Hungarikum Bizottság felé e három, Békés megyei érték hungarikummá nyilvánítását.


Békéscsaba, 2013. szeptember 23.


Farkas Zoltán
Békés Megyei Értéktár Bizottság Elnöke