Békés megye hírek

OPSZ - Füstölő kémény program

OPSZ - Füstölő kémény program

Az Országos Polgárőr Szövetség karitatív programot indít a tanyákon élő, idős emberek védelmére a fűtési szezon ideje alatt.

Az Országos Polgárőr Szövetség kiemelt figyelmet szeretne fordítani a külterületekre, tanyavilágra és segítséget kíván nyújtani a tanyákon élő, idős emberek számára. Kiemelten a program három megyére terjed ki: Bács-Kiskun, Csongrád, Békés.

A program célja az idős, egyedül élő emberekre irányuló fokozottabb odafigyelés. Nem utolsó sorban felhívjuk a figyelmet a megfelelő tüzelőanyaggal (fa, szén) való fűtésre, valamint a téli időszakban előforduló fagyás és füstmérgezés megelőzésére.

A polgárőrség az említett külterületeken, tanyákon a fenti problémák elkerülése miatt fokozottabb járőrszolgálatot lát el, bevonva a falugondnokokat, mezőőröket. Ezáltal azok az idős emberek, akik egyedül élnek nagyobb figyelmet kapnak, és ha a polgárőrök észlelnek bármi problémát, segítségükre tudnak lenni.

A lakosság minél szélesebb rétegének elérése érdekében a polgárőrség az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság javaslatait is figyelembevéve szervezi meg a program végrehajtását.

 

A sajtóközlemény letöltéséhez kattintson IDE-->

 

Javaslat polgárőri faladatok ellátására a téli időszakra vonatkozón:

- a szolgálat tervezésekor figyelembe kell venni a polgárőröknek az együttműködő szervek által meghatározott feladatokat

- a rendőrség által leírt Tanya-programokat, azok végrehajtását

- alkalomszerűen a tanyákon élő embereket segíteni kell

- figyelemfelhívás a rendszeres vizsgálatokra a lakosság körében a saját tüzelő berendezéseik, illetve kémények ellenőrzésére

- körültekintő üzemeltetés a tüzelőberendezésekkel, a tiszta levegő utánpótlása

- szén-monoxid érzékelő használata a lakásokban, házakban

- együttműködés a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, önkormányzatokkal, annak intézményeivel ezen időszak alatt.

 

További információk: www.opsz.hu

 

Csonka Nándor
Sajtófőnök
Országos Polgárőr Szövetség