Békés megye hírek

Megyei közgyűlés

Megyei közgyűlés

Október 14-én tartotta soron következő ülését Békés megye képviselő-testülete. A munkát közmeghallgatással kezdték a képviselők, amelyen ez alkalommal különösen sokan kértek szót. A közgyűlésen elfogadták azt a megállapodást, amelyet a megye a kormánnyal kötött, valamint társadalmi megbízatású alelnököt is választottak.

Látva Békés megye gazdasági helyzetét és gondjait a hozzászólók elsősorban összefogásra és cselekvésre szólítottak fel.
A munka folytatásaként a képviselők titkos szavazással megválasztották az új társadalmi megbízatású, alelnököt. Így H. Kovács Judit helyét, lemondása után, Mucsi András vette át. Ő egy ideje Békés város önkormányzati képviselőjeként tevékenykedik, civilben pedig német-történelem szakos tanár és a református egyházközség presbiteri feladatait is ellátja.
A képviselők ezután az előterjesztésekről szavaztak, majd a Dr. Takács Árpád igazgató számolt be a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tevékenységéről és jövőbeli terveiről.
A Farkas Zoltán megyei elnök által október 3-án aláírt megállapodás körül politikai vita alakult ki. A megállapodás értelmében a megyei intézményeket az állam veszi át.
Sem az MSZP, sem a Jobbik nem ért egyet a kormány álláspontjával, miszerint a megállapodás a konszolidációs folyamat szerves része. Az ellenzékiek szerint a lépés ü nyomán megszorításokra és elbocsátásokra lehet majd számítani.
A Jobbik számára a döntés elfogadhatatlan. Nem látják a folytatást.
Farkas Zoltán szerint azonban jogelvonást nem tartalmazó politikai szándéknyilatkozatról van szó, amelytől nem kell tartani.
A fideszesek igen, az MSZP és a Jobbik nem szavazatával végül a képviselők elfogadták a megye kormánnyal kötött megállapodását. Az ülésen döntöttek még a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázat jövő évi fordulójához történő csatlakozásról is, valamint zárt ülésen ítélték oda a „Békés Megyéért" Kitüntető Díjakat.