Békés megye hírek

Közös szemészeti - gyermekgyógyászati szakmai megbeszélés

Közös szemészeti - gyermekgyógyászati szakmai megbeszélés
Közös szakmai megbeszélésen találkoztak a Szemészeti Osztály és a Gyermekosztály orvosai. A két szakma között számos területen van átfedés, gondoljunk csak a szem fejlődési rendellenességeire, a törési hibákra, a szemsérülésekre ill. a koraszülöttek retinopathiájára.
2013. február 28-án a Gyermekosztályon közös szakmai megbeszélésen találkoztak a Szemészeti Osztály és a Gyermekosztály orvosai. A két szakma között számos területen van átfedés, gondoljunk csak a szem fejlődési rendellenességeire, a törési hibákra, a szemsérülésekre ill. a koraszülöttek retinopathiájára. A referáláson is ezek a témakörök kerültek megbeszélésre. A jó hangulatú találkozón a Szemészeti osztály orvosainak vetítéssel illusztrált előadásait közösen megvitattuk.
Közismert, hogy Dr. Pelle Zsuzsanna Ph.D. osztályvezető főorvos kezdeményezésére alakult meg a gyermekszemészeti rendelés, amely mára közel 15 éves múltra tekint vissza. A profilambulancián évente 2200-2300 járóbeteg fordul meg. „Minden csak egy jó ötleten és egy szilárd elhatározáson múlik" - tartja a Goethe-nek tulajdonított mondás. Ami számunkra akkor feladat volt, az a fiatal kollegák számára ma már történelem.
Kezdetben a Gyermekosztály biztosított helyet a Gyermekszemészeti ambulanciának, de a betegszám növekedése a heti óraszám emelését és új helyszín kialakítását tette szükségessé. A rendelkezésre álló igen költséges műszerek egy helyszínre történő koncentrálása is indokolta az áthelyezést. A Dob utcai Gyermekszemészet profilgazdája: Dr.Virágos Kis Katalin főorvosnő, aki heti 20 órában rendel (rendelési napok: hétfő - csütörtök - péntek). Ugyanakkor a koraszülöttek retinopathiájának szűrésére továbbra is a Gyermekosztályon kerül sor, szerdai napokon.

gyermekszemészet


Forrás: Dr. Sipos Péter osztályvezető főorvos - Gyermekosztály