Békés megye hírek

Kiegészítheti a falusi CSOK-ot személyi kölcsön?

Kiegészítheti a falusi CSOK-ot személyi kölcsön?

Békés megyében 59 településen lesz elérhető a falusi CSOK. 2019. júliusától igényelhetik a vissza nem térítendő támogatást azok, akik jogosultak rá. Nézzük is meg kicsit részletesebben, mit is jelent ezt azoknak, akik gondolkodnak ezen a megoldáson.

Azokon a kistelepüléseket, amelyek szerepelnek a listán jellemzően olcsóbbak az ingatlanok, mint amennyi a maximális CSOK összeg. Ezért a kormány úgy próbálja meg a lehetőség árfelhajtó hatását kiküszöbölni, hogy az igényelt összegnek maximum a fele fordíthaó ingatlan vásárlására, amennyiben használt ingatlanról van szó. Ez így magában nem túl bíztató, de kiderül, hogy a maradék összeg felhasználható felújításra, bővítésre, tehát akkor is megkaphatja a család a maximális 10 milliós támogatást, ha 4 millióba kerül az ingatlan.

A CSOK hitel nem ad esélyt a személyi kölcsönnek

Amennyiben valamiért nem lenne elegendő maga a CSOK támogatás, az igénylő igényelheti az állami kamattámogatású kedvezményes hitelt akár 15 millió forintig. Természetesen a bankok ellenőrzik az igénylő hitelképességét, tehát minden banki feltételnek meg kell felelnie az igénylőnek.

Természetesen a 3%-os kamattal rendelkező kedvezményes CSOK hitel sokkal jobb megoldás, mint ha szabad felhasználású személyi kölcsönt venne fel az igénylő a hiányzó összeg pótlására. A pénzügyi összehasonlító oldalakon, mint az instacash.hu megtalálhatók a legkedvezőbb online kölcsönök. De belátható, hogy drágábbak, mint a kedvezményes CSOK hite

Mégis lehet létjogosultsága a személyi kölcsönnek

A 3%-os kamattal rendelkező kedvezményes CSOK hitel jobb megoldás

A 3%-os kamattal rendelkező kedvezményes CSOK hitel jobb megoldás.

Az ingatlannal kapcsolatos kiadásokat mindenképpen olcsóbb a támogatásból, vagy ha nem elég (mert például nem vállal a család három, csak két gyermeket), kedvezményes hitelből finanszírozni. Aki viszont azzal, hogy a kistelepülésen vásárolt házat, és természetesen oda is költözik, kell, hogy közlekedjen valahogy. Nagy valószínűséggel kijelenthető ugyanis, hogy egy közeli városban dolgozik, hiszen rendelkezik elegendő jövedelemmel a CSOK támogatás és hitel felvételéhez. Ez viszont azt feltételezi, hogy autóval is kell, hogy rendelkezzen. Nem biztos, hogy a közösségi közlekedés gyorsan eljuttatja munkahelyére. Itt jön a képbe a személyi kölcsön, hiszen az ingatlannal kapcsolatos kiadások fedezhetők a CSOK-ból, de az autóvásárlás nem!

Ha még kell egy használt autó is

A munkába járáshoz szükséges autót tehát személyi kölcsönből vagy más néven szabad felhasználású hitelből tudja megvásárolni a család. Ha elegendő a család jövedelme, jó eséllyel igényelhet akkora összegű szabad felhasználású személyi kölcsönt, amennyiből megveheti. Ehhez pedig elég felmenni a már említett instacash.hu oldalra, megadni a kívánt paramétereket és akár online igényelni a szükséges összeget. Igy jöhet reálisan képbe a CSOK mellé a sokak által elutasított személyi kölcsön.