Békés megye hírek

Kepenyes Pál munkái a Munkácsy Múzeumban

Kepenyes Pál munkái a Munkácsy Múzeumban

Változások az örökkévalóságban címmel újabb kiállítás nyílt a Munkácsy Mihály Múzeumban. Kepenyes Pál, kondorosi születésű szobrász, ötvösművész és ékszerész munkáit szülőhelyének közönsége most először ismerheti meg. A nagyszabású tárlatot múlt pénteken nyitották meg, és szeptember 20-ig látogatható.

Annak ellenére, hogy Kepenyes Pál Mexikóban lett világhírű, sikeres művész, sosem felejtette el, hogy a békés megyei Kondoroson egyszerű emberek gyerekeként született.

Kepenyes Pált a magyar művészettörténet a XX. század legsikeresebb szobrászai között tartja számon, idehaza azonban szinte semmit sem tudhatott a nagyközönség műveiről. 1992-ben látogatott először haza, akkor két budapesti kiállításon mutatkozott be. Szülőhelyén most először láthatók munkái.

 

 

 

A művészt 2008-ban szülőfaluja, Kondoros, díszpolgári címmel tüntette ki. Elismertségéről a Mexikói Becsületrend, és a világkiállításra épített mexikói pavilon árulkodik.

Szobrai nem statikusak, mozognak, variálhatók. Bár fémből készültek, de mint egy ruhadarab, összecsomagolhatók, akárhova felfüggeszthetők, a térben kiteríthetők. Sokféle témát feldolgoz, leginkább az élet, a nők, az energiák áramlása, és a változatosság izgatja, ezeket a legkülönfélébb formában dolgozza fel.

Kepenyes Pál nem csak szobrászként, de ötvösként is maradandót alkotott. Ékszereit aranyból, ezüstből, bronzból, vasból, drágakövekből készíti, melyeket az Acapulcoban nyaraló milliomosok, hírességek vásárolják, de találkozhattunk velük több filmben is.

A kiállítás érdekessége, hogy minden megérinthető, megfogható, nem csak a szem, de a tapintás által is megtapasztalhatók az alkotások. Az interaktív tárlat a Munkácsy Mihály Múzeum Tégla termének falai között kapott helyet, és július 24-től szeptember 20-ig látogatható.

 

Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Kepenyes Pál munkái a Munkácsy Múzeumban