Békés megye hírek

Indonéz delegáció látogatása a Haltenyésztési Kutatóközpontban Szarvason

Indonéz delegáció látogatása a Haltenyésztési Kutatóközpontban Szarvason

A szarvasi Halászati és Kutató Intézet az indonéz Észak-Szumátra tartomány haltenyésztési szakemberekből álló delegációját fogadta május 9-én.

Mint ismeretes  a HAKI már egy 1975-ös FAO programnak köszönhetően évtizedek óta részt vesz különböző közös nemzetközi halászatfejlesztési projektekben.

 

 Dr. Váradi László, a HAKI főigazgatója kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a 2004-ben aláírt kétoldalú megállapodás volt a kezdete és az előzménye is a mostani látogatásnak.

A tanácskozás apropója az indonéz pontypusztulás és ennek megoldása, a halállomány regenerálása, helyreállítása -  illetve a további hosszútávú kölcsönös együttműködés.

 A szarvasi kutatók az indonéziai kollégáikkal  szoros szakmai kapcsolatot ápolnak a vízgazdálkodás, az akvakultúra és a rizstermesztés területén is, hiszen Indonéziában az említett szakmai területek a hétköznapi élet részei is, azon kívül, hogy munkahelyek százezrei kapcsolódnak hozzájuk.

 

 A HAKI-nak rendkívül fontos szerepe van nemcsak a hazai rizskutatásban - hiszen itthon egyedüli kutatóintézetként foglalkozik ezzel a szakterülettel - hanem a tapasztalataikra, eredményeikre támaszkodva az indonéz kutatók munkáját is segítik.

 

 Dr. Váradi László abbéli reményét fejezte ki, hogy Békés megye és Észak-Szumátra szakmai kapcsolatai tovább fejlődhetnek.

 

Forrás: KörösTV

 

Feltöltő: G.T.

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Indonéz delegáció látogatása a Haltenyésztési Kutatóközpontban Szarvason