Békés megye hírek

Gyógytornával az egészségért

Gyógytornával az egészségért
A gyógytornász /fizioterapeuta/ a speciális tornasor alkalmazásával erősíti, nyújtja és lazítja a megfelelő izmokat, ezzel javítja az izomerő-egyensúlyt, az ízületi mozgásterjedelmet, ideális esetben így a mindennapi mozgáskor fellépő fájdalom is csökkenhet. A megfelelő sorrendben végzett, légző-gyakorlatokkal összekapcsolt feladatok, légzés és keringésjavító hatásúak, ezzel az ember teljesítőképessége növelhető.

A gyógytorna a gyógyítás egyik ága, amelyben a kezelést egészségügyi főiskolát vagy egyetemet végzett szakember végzi. A gyógytornász /fizioterapeuta/ a speciális tornasor alkalmazásával erősíti, nyújtja és lazítja a megfelelő izmokat, ezzel javítja az izomerő-egyensúlyt, az ízületi mozgásterjedelmet, ideális esetben így a mindennapi mozgáskor fellépő fájdalom is csökkenhet. A megfelelő sorrendben végzett, légző-gyakorlatokkal összekapcsolt feladatok, légzés és keringésjavító hatásúak, ezzel az ember teljesítőképessége növelhető. A rendszeres tornával nem csak az ember állóképessége, a fittsége és egyensúlya-koordinációja javítható, illetve őrizhető meg, hanem a csontállomány csökkenése is lassítható. Mindezekkel megelőzhető az idősebb korban olyan gyakori, banális balesetek miatti csonttörés is.

gyógytornász

A Pándy Kálmán Kórház képzett gyógytornászokkal segíti betegeit.

A gyógytornász szerepe a megelőzésben, a kezelésben és a rehabilitációban egyaránt jelentős. Még a terápia megkezdése előtt a betegvizsgálattal felméri a kezelendő személy funkcionális állapotát és az egyéb orvosi vizsgálati eredményeket is figyelembe véve, megtervezi és végrehajtja a személyre szabott kezelést. A gyógytorna történhet egyéni, kis és nagy csoportos formában is. Csoportos torna esetén 3-10 fő vesz részt egyszerre, akinek többé-kevésbé hasonló gyakorlatokra van szüksége.
A gyógytornász munkája a legtöbb klinikai szakterületen létjogosult, és a teljesség igénye nélkül, felsorolásra kerül egy pár kiemelkedő rész:
  • Ortopédia, traumatológia reumatológia osztályokon a mozgásszervi elváltozások, sérülések műtét előtti illetve műtét utáni ellátásában vesz részt.
  • Neurológia területén az idegrendszert ért sérülések /agyvérzés, agyinfarktus, központi és környéki idegrendszer egyéb problémái/, vagy betegségek /Parkinson kór, Sclerosis multiplex/ komplex terápiájában munkálkodik.
  • Belgyógyászati kórképekben a szív és keringési problémák /szívinfarktus, ritmuszavar, ér-és szívműtétek után/, a tüdő és légutak más betegségei esetén, a beteg teljesítőképességét, életminőségét növelheti a gyógyszeres kezelés mellett.
  • A különböző sebészeti osztályokon mind a műtét előtti felkészítésben, mind a műtét utáni rehabilitációban elengedhetetlen tagja a gyógyító csapatnak.
  • A szülészet- nőgyógyászat területén is sokat segíthet a terhes torna, baba-mama torna, illetve intimtorna megtanításával.
  • A gyerekgyógyászatban szintén nélkülözhetetlen: mozgásfejlődési zavarok, mozgásszervi elváltozások, belgyógyászati, neurológiai kórképek, csecsemő és gyermekkori kezelésében vesz részt.

gyógytorna

Csoportos gyógytorna a Reumatológia tornatermében.

Végül meg kell említeni, hogy a gyógytorna szerepe az otthonápolásban is előrébb került. A műtétek után a beteg haza kerül, de ha valamilyen oknál fogva nem tud bejárni a szakrendelésre további rehabilitáció céljából, így sem esik ki az ellátásból, mivel ebben az esetben az otthonában folytatódik a kezelés pár hétig. A beteg számára is kellemesebb az otthoni légkörben a gyógyulás és a kórházi ágy is hamarabb felszabadulhat. Ezáltal a páciens hamarabb visszatérhet a megszokott életritmusához.
A legtöbb ember általában azzal szokta elhárítani a gyógytornát illetve az egyéb sportot, hogy mozgott vagy mozog Ő eleget egész életében a munkája során. Azonban akik mégis kipróbálják, rájönnek, bizonyos izmaikról nem is tudtak, illetve mennyire nem elég a mindennapi mozgás az emberi test karbantartásához.


Forrás: Pándy Kálmán Megyei Kórház - Fulajtár Judit - gyógytornász
Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!: Gyógytornával az egészségért