Békés megye hírek

Egyedülálló mintaprojekt lehet a biharugrai magyar halból - megszületett a Békés Megyei Önkormányzat első mintaprojektje

Egyedülálló mintaprojekt lehet a biharugrai magyar halból - megszületett a Békés Megyei Önkormányzat első mintaprojektje
Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke és V. Németh Zsolt a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára 2012. december 6-án közösen mutatták be az „Egészséges halat a gyerekeknek! - A halfeldolgozás alapjainak megteremtése Biharugrán!" című mintaprojektet a nyilvánosság előtt.
Sokan ismerik Magyarország egyik legnagyobb kiterjedésű halastó rendszerét a Biharugrai Halastavakat, ám azt talán már kevesen tudják, hogy az egykor szebb napokat látott halgazdaság ma már csupán 15 embernek tud megélhetést biztosítani, s habár az itt termelt hal igen keresett, de nagyobb részt exportra viszik ki, mert hazánkban gyermekek és felnőttek is inkább eszik a szálkamentes, külföldről behozott halfajtákat.

Sajtótájékoztató keretében mutatták be a Békés Megyei Önkormányzat első mintaprojektjétA Békés Megyei Önkormányzat most egy olyan mintaprojekt kidolgozásába fogott, mely erre a kihasználatlan megyei értékre alapozva feldolgozóipart telepítene Biharugrára. Az ott termelt halból pedig a közétkeztetésben felhasználható, a gyermekek ízlése szerint szálkamentes, hal fasírtot, hal virslit és egyéb termékeket készítene. Mindez akár 100-150 főre is emelheti majd a térségben a foglalkoztatottságot, de komoly piacot jelentene a mezőgazdaságból élőknek is terményeik eladásához.

Gyönyörű látvány - kihasználatlan kincsA sajtótájékoztatón Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke mutatta be a projektet, majd V. Németh Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkárral közösen aláírták azt a szerződést, mely lehetővé teszi a fejlesztés teljes körű kidolgozását. Az ünnepélyes esemény végén a jelenlévők - elsőként - megkóstolhatták a hal virslit és a hal fasírozottat.

Hal virsli - új fogalom az étkezési kultúrában

Farkas Zoltán, Békés megye elnöke és V. Németh Zsolt államtitkár aláírják a mintaprojekt kidolgozásáról szóló szerződéstA Biharugrai Halgazdaság felfejlesztése növelné a megyei foglalkoztatottságot, magyar halat juttatna el a gyermekek közétkeztetésébe, szervesen illeszkedik Magyarország Kormányának stratégiai terveibe és a Békés Megyei Önkormányzat azon célkitűzésébe, hogy Békés megyét, értékeinek megtartásával, ill. alkotó-, innovatív megújításával Magyarország élelmiszergazdaságának motorjává, mintatérségé, a megye határait átlépő szervező erejévé tegye!