Békés megye hírek

Biharugrai halból főttek a halászlevek a Magyar Hal Napján

Biharugrai halból főttek a halászlevek a Magyar Hal Napján
Hagyományteremtő céllal először rendezte meg a Csabagyöngye Kulturális Központ az I. CSAKK Halászléfőző Versenyt, melynek a Békés Megyei Önkormányzat volt a fővédnöke.
Huszonegy csapat versenyzett a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ által szervezett halászléfőző versenyen, melyen a háromtagú csapatok egységesen biharugrai halból készítették el halászleveiket. Az egész napos rendezvényen képviselte magát a Békés Megyei Önkormányzat is, melynek standján Farkas Zoltán a megyei közgyűlés elnöke, és mint a Vidékfejlesztési Minisztérium Halgazdálkodási Munkacsoportjának tagja, a rendezvény fővédnöke versenyen kívül különleges káposztás angolnát készített cserépedényben, melyet az érdeklődők meg is kóstolhattak.

Farkas Zoltán, a verseny fővédnöke bemutató főzés keretében káposztás angolnát főzött.


Amíg a bográcsokban főttek a halászlevek különböző zenei programok, koncertek biztosították a jó hangulatot. Bartus Gyula színművész például nem a megszokott szerepében, hanem dj-ként szórakoztatta a közönséget, sokan táncra is perdültek az estébe nyúló rendezvényen.

Közel két tucat csapat mérette meg magát halászlé főzésben.


A zsűri tagjainak, nevezetesen dr. Kulcsár Lászlónak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnökének, Nagy Róbert ötletgazdának, Libor Mária gasztrobloggernek, Wagner Beának, a Csaba TV volt szerkesztőjének, Somogyvári Péternek, a szegedi Kiskőrössy Halászcsárda vezetőjének, valamint Herczeg Tamásnak, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgató-helyettesének nem volt könnyű dolga eldönteni a végső sorrendet. Az eredményhirdetésen átadásra került a Békés Megyei Önkormányzat I. helyezettnek szánt különdíja, melyet Farkas Zoltán megyei elnök és a díj alkotója, Virág Éva festőművész adott át a Matróz Sporthorgászok csapata képviselőjének.

Szente Béla, a Csabagyöngye igazgatója már a díjakra koncentrált.


Az eredményhirdetés a különdíjak átadásával kezdődött. A verseny házigazdájának, a Csabagyöngye Kulturális Központnak a különdíját a Szlovák Klub kapta Hegyesi László vezetésével, az Agrárkamara különdíját pedig a Kiss József vezette Lecsófrakció vehette át.

A Békés Megyei Önkormányzat ugyan nem verseny keretében, de szinté részt vett az eseményen.


Az I.CSAKK Halászléfőző Verseny legjobb halászlevét a Matróz Sporthorgászok főzték, második helyen a Tisza-Varázs csapata végzett, bronzéremmel pedig a Szeretlek Békéscsaba! trió zárt.
A halászléfőző verseny igazán jó kikapcsolódás volt a csapatoknak és a szép őszi időben kiránduló családoknak egyaránt. Jövőre találkozunk újra a Magyar Hal Napján!

Virág Éva festőművésznő festményét az alkotó és Farkas Zoltán, a Békés Megyei közgyűlés elnöke adták át az első helyezettnek.