Békés megye hírek

Békés város értékeivel ismerkedtek a VIII. Nefelejcs Vigalom résztvevői

Békés város értékeivel ismerkedtek a VIII. Nefelejcs Vigalom résztvevői

Kötött-galuska leves, szilvalekváros papucs, kolbászos cipó, csülökpörkölt, szőttesek, helyi termelők és jó hangulat várta a közönséget Békésen, a Tájház udvarára.

A Nefelejcs Kulturális és Hagyományőrző Egyesület rendezvényének helyt adó Békési Tájház udvara egész nap zsongott a látogatóktól, akik Békés város értékeivel és ízeivel ismerkedhettek. A program természetesen kapcsolódott sárkányölő Szent György napjához, melynek hagyományait a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola ötödik osztályos tanulói elevenítettek fel műsorukkal.


Izsó Gábor, Békés város polgármestere

Izsó Gábor, Békés város polgármestere


A rendezvényt Izsó Gábor, Békés város polgármestere nyitotta meg, aki a Békés Városi Értéktár Bizottság elnökeként üdvözölte a megyei értéktárak megalakulását, hangsúlyozva azt, hogy Békés különleges gasztronómiai és kézműves termékeinek a népszerűsítésében óriási jelentősége van a hasonló rendezvényeknek.


elnok-img-7968_20140428153120_8.jpg

Farkas Zoltán megyei elnök


Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, a Békés Megyei Értéktár Bizottság elnöke megnyitó beszédében bemutatta a megyei értéktár bizottság felépítését és jövőbeni terveit, célkitűzéseit, továbbá örömét fejezte ki, hogy Békésen is sikerült a helyi bizottságot felállítani és nyilvántartásba venni több Békéshez kötődő helyi értéket is.

 

img-7920_20140428153120_27.jpg

Deákné Domonkos Julianna,

a Nefelejcs Kulturális és Hagyományőrző Egyesület elnöke


Szintén örömmel és büszkeséggel beszélt Koszecz Sándor, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ igazgatója a helyi termékek fontosságáról, köszöntőjében több, a Szent György napjához köthető ismert és kevésbé ismert néphagyományt elevenített fel.

Békés gasztronómiai értékeit Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, a megyei értéktár bizottság tagja, a helyi értéktár működését pedig Deákné Domonkos Julianna mutatta be a közönségnek.

 

img-8034_20140428153120_38.jpg

Gasztronómia terén is értékeket képvisel Békés városa