Békés megye hírek

Az alföldi magyarok hagyományai elevenedtek meg a XIII. Betyárnapokon

Az alföldi magyarok hagyományai elevenedtek meg a XIII. Betyárnapokon
A XIII. Kondorosi Betyárnapok keretében idén is minden az alföldi magyarok lovas, gasztronómiai hagyományairól szólt. Rózsa Sándor születésének 200. évfordulója mellett, testvérvárosi jubileumukat és várossá avatásukat is méltón ünnepelték meg a kondorosiak.
A gasztronómiai hagyományok jegyében telt el a rendezvény szombati napja, amikor 1100 literes bográcsban betyáros öregtarhonyát főzött Prohászka Béla és Tímár András Venesz-díjas mesterszakácsok vezetésével a Mintamenza-program, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége, a Békés Megyei Culinary Team és a kondorosi önkormányzat tagjai. A 2200 adag ételt Dankó Béla, Kondoros város polgármestere és Kozsuch Kornél alpolgármester segítségével mérték ki.

Oszter Sándor színművész, Kondoros város díszpolgára is segített a kenyérosztásban


Több száz cipó várt a helyiekreA vasárnap már a várossá avatás és a testvérvárosi szerződések megújítása mellett új testvérvárosi szerződés megkötésével telt (lásd előző, részletes írásunkat), de a testvértelepülések ezen túl is aktívan kivették a részüket a fesztiválból, kulturális programmal, előadással és hagyományőrző kiállításokkal is bemutatkoztak.

A csikós hagyományok bemutatása nem maradhat el


Miután ünnepélyes ceremónia keretében Dankó Béla polgármester átvette a város kulcsát Farkas Zoltántól a Békés Megyei Közgyűlés elnökétől, hagyományos új kenyér osztás következett a főtéren. Minden évben hagyomány, hogy ökumenikus szabadtéri kenyérszentelés keretében a város lakosai egy-egy cipót vehetnek át. Nem volt ez másként az idén sem, augusztus 18-án, több száz ember kapott az új kenyérből.

A fogathajtó verseny külön blokkját jelentette a polgármesterek versenye


Vasárnap délután megelevenedtek a betyár hagyományok, csikósbemutatók és fogathajtó versenyek követték egymást, ahol külön polgármesteri futamon mérkőztem meg a megyei és testvérvárosi városok képviselői.

Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének nevében hajtott


A Békés Megyei Önkormányzat képviseletében Farkas Zoltán elnök első alkalommal szállt lóra, azaz fogatba és az előkelő negyedik helyen végzett, míg az első helyett Dankó Béla, Kondoros város polgármestere szerezte meg.

Dankó Béla, Kondoros város polgármestere az első helyen végzett