Békés megye hírek

A szórakozás mellett értékteremtés és jótékonykodás is volt az idei Sörfesztiválon

A szórakozás mellett értékteremtés és jótékonykodás is volt az idei Sörfesztiválon
Négy napig ismét a sörről és a csülökről szólt minden Békés megye megyeszékhelyén, a XIII. Sörfesztivál és Csülökparádén, azonban a kulináris élvezetek mellett, ma már ugyanilyen hangsúlyosan jelen vannak a Kárpát-medence értékei és hungarikumai is. A Békés Megyei Önkormányzat, mint a fesztivál állandó résztvevője idén is 60 négyzetméteren biztosított helyet a megyei értékeknek, és három főzőcsapata közül pedig egy különdíjra válthatta be csülökpörköltjét.
Magyarország legnagyobb sörfesztiválja és egyetlen csülökparádéja idén június 13-16. között várta a látogatókat. A békéscsabai Városi Sportcsarnok zöldövezetében elterülő rendezvénynek ma már azonban nem csak az a célja, hogy népszerűsítse a kulturált sörfogyasztást - mintegy 100 féle csapolt sör felvonultatásával - de a több tízezer látogató megismerkedhet a Kárpát-medence értékeivel és hungarikumaival is.

Fazekas Sándor, Vidékfejlesztési Miniszter nyitotta meg a pénteki napot


A csütörtöki fesztiválindító után péntek kora délután Fazekas Sándor, Vidékfejlesztési Miniszter nyitotta meg a Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásárt, majd végiglátogatta a kiállítás, köztük a Békés Megyei Önkormányzat standját, ahol az önkormányzat két projektje került bemutatásra, így a biharugrai halból készült halpogácsák és a megyei sertésstratégia. A kiállítás három napja alatt folyamatosan kóstolni is lehetett a mintegy tízféle ízesítésű, pontyból és busából készült terméket, s a szervezők kérdőíven rögzítették a tetszési indexet. Fazekas Sándor miniszter Farkas Zoltán a Békés Megyei Közgyűlés elnökének invitálására szintén megkóstolta a haltermékeket, és nem csak neki, hanem szinte az összes látogatónak ízlett a magyar halból készült szálkamentes termék.
Péntek este, ahogy az hagyomány, az ejtőernyősöknek köszönhetően idén is az égből érkezett az első söröshordó, amelynek tartalmát ingyen mérték ki a látogatók számára. Majd a színpadon Bora Imre fesztiváligazgató, Prohászka Béla gasztronómiai házigazda, Fekete Péter a Békéscsabai Jókai Színház direktora, Farkas Zoltán a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, Dankó István a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára és Vantara Gyula polgármester nyitották meg hivatalosan a fesztivált.

A Békés Megyei Önkormányzat 24 négyzetméteren mutatkozott be.


Ákos, a Hooligans, vagy éppen a Kossuth-díjas Csík zenekar mellett a vasárnapi napon idén is csülökpörkölt főzőversenyt hirdettek a szervezők, melyre közel 120 csapat nevezett be. A megmérettetést Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg, a nagy meleg ellenére hősiesen kitartó versenyzők között pedig a Békés Megyei Önkormányzat egyik csapata különdíjat kapott pörköltjére.

Dr. Bacsa Vendel megyei jegyző és Farkas Zoltán a Békés Megyei Közgyűlés elnöke a bográcsnál.A halpogácsák nagyon ízlettek a kicsiknek


A fesztivál keretében, annak három napja alatt a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése és a Sörfesztivál szervezői közös felhívással fordultak a nyilvánossághoz, hogy segítség az árvízi helyreállítás munkálatait. A felhívás értelmében mintegy 100-100 ezer forintot helyeztek el a főbejáratnál és a megyei önkormányzat standján elhelyezett urnákba, ahová a jó szándékú emberek felajánlását várták. A felhívás sikerességét jelzi, hogy a kiállításon a megyei önkormányzat támogatásával részt vevő Csapó Pékség a napi bevételének 10 %-át ajánlotta fel a nemes célra.

A megyei önkormányzat az árvízkárosultaknak is gyűjtött.