Turizmus

Sörfesztivál és csülökparádé Békéscsabán

Sörfesztivál és csülökparádé Békéscsabán

A magyarországi fesztiválok között előkelő helyet mondhat magáénak a 12 éves Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé, melyre idén június 7-10. között kerül sor, s melynek részleteiről szakemberek és a fesztivál szervezői tájékoztatták a sajtót kedden a budapesti Radisson Blu Béke Hotelben.

A békéscsabai Városi Sportcsarnok zöldövezetében elterülő rendezvény céljai között szerepel a kulturált sörfogyasztás megteremtése és népszerűsítése, Békéscsaba város idegenforgalmi kínálatának bővítése, Békés megye és Békéscsaba nevezetességeinek, látványosságainak minél szélesebb körben való megismertetése, a nemzetközi kapcsolatok erősítése, valamint a magyar gasztronómiai hagyományok ápolása – ezekkel a gondolatokkal indította a tájékoztatót Gulyás Péter a Magyar Turizmus Zrt. Dél-alföldi RMI-jének igazgatója.

A 4 napos fesztivál több különlegességgel is szolgál. A rendezvény első napján hagyományosan az ejtőernyősök jóvoltából érkezik az égből az első söröshordó, amelynek tartalmát ingyen mérik ki a vendégek számára. Egyedi és különleges az is, hogy a fesztiválon mintegy 100 fajta csapolt sört kóstolhatnak meg a látogatók, s a hazánkban ismert nagy sörgyárak mellett bemutatkoznak a Házi Kézműves Sörfőzdék, valamint megismerhető lesz a díszvendég Csehország sörkultúrája is.
A sörhöz kiválóan illő csülökről sem feledkeznek meg a szervezők, a fesztivál jelentőségét és látogatottságát mutatja, hogy idén is mintegy 10 tonna csülökkel készülnek a hagyományos csülökpörkölt főző versenyre, azt követően pedig Benke Laci bácsi és Schobert Norbi főzőpárbajára.
A közönséget naponta élő koncertek szórakoztatják, a magyar zenei élet olyan nagyágyúi lépnek a színpadra, mint a Pál Utcai Fiúk, 30Y, Kiscsillag, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Zagar, Edda, Apollo 23, Király L. Norbi, Hooligans, Neoton Família, Tankcsapda, Édeskeserű, Dirty Slippers és a népszerű muical házaspár: Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán.
Érdemes odafigyelni a fesztivál kísérőrendezvényeire is, melyek között a  drog és alkohol prevenció témakörben tartanak előadást, majd kötetlen beszélgetést fiataloknak, de lesz a magyar Vöröskereszt által meghirdetett önkéntes véradás, szépségverseny előválogató, és különféle gyermekprogramok is várják a kicsiket. A rendezvény keretein belül kerül megrendezésre idén második alkalommal a Békés Megye Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásár, amelynek során megismerkedhetnek a rendezvényre kilátogatók Békéscsaba és Békés megye jellegzetességeivel, mezőgazdasági termékeivel, sajátosságaival, kézműves értékeivel a környező településeken élő termelőktől egészen a nagy múltú gyártókig.
A sajtótájékoztatón szó esett Békés megye másik megarendezvényéről, az augusztus 15-20. közötti Likefestről Pusztaottlakán, ahol a zene mellett kulináris élvezetként a tepertő és mintegy 100-féle kolbász jut főszerephez.

2012.05.08.  Turizmus Panoráma Bulletin