Tótkomlós város

Tótkomlós Város - Hírek

Néptánc gála

Néptánc gála

A Komlós Néptáncsoport október 10-én, a Művelődési Központban megrendezett nagyszabású gálaműsor keretében ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját. Az utóbbi években nem volt rá példa, hogy a színházterembe pótszékeket kelljen vinni, de most, erre a  rendkívül színvonalas műsorra több, mint ötszázan voltak kíváncsiak.

A program délután négykor kezdődött, amikor Mataisz Istvánné, a Művelődési Központ egykori igazgatója megnyitotta azt a kiállítást, amely a tánccsoport elmúlt 60 évét tárgyi emlékeken keresztül mutatja be.

 

neptanc1_99_20091011220625_309.JPG

 

Ezt követően kezdetét vette a gálaműsor, ahol a vendégek között foglalt helyet többek között Stefan Dano főkonzul, Fuzik János, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, a Viharsarok Néptánc Szövetség képviselői, valamint városunk megjelent képviselői is.

60 év nagy idő egy művészeti csoport életében. Az 1949-es megalakulás óta a célkitűzés változatlan: a szlovák nemzetiség zenei és tánckultúrájának megőrzése, valamint a szlovák nyelv és identitástudat erősítése. Az évek a során a repertoár folyamatosan bővült szlovák táncokon kívül magyar koreográfiákkal is. Műsorukat nemcsak hazánkban és a szomszédos országokban, hanem több nagy nemzetközi fesztiválon - Törökországban, Olaszországban, Görögországban, Németországban, Bulgáriában, Csehországban - is nagy sikerrel mutatták be. Tevékenységüket 1996-ban Tótkomlós városa Pro Urbe díjjal, 2006-ban az Országos Szlovák Önkormányzat „Nemzetiségünkért" díjjal jutalmazta. A jó tánchoz jó zene is kell. A csoportot évtizedek óta a Kolovrat zenekar kíséri.

 

neptanc2_540_20091011220625_217.JPG

 

 

A csokorba szedett táncszámok szüneteiben köszöntötték a még köztünk lévő alapító tagokat, valamint az első, 1950-es turné fellépőit. Szintén köszöntötték a tánccsoport egykori és jelenlegi vezetőit is: Istvánné Racskó Annát, Szabóné Tóth Katalint, Szabó Andrást, Zsingorné Karasz Ilonát, Jáhn Attilát, és a jelenlegi vezetőket, Benkő Veronikát és Hankó Tamást.

Külön elismerésben részesült Laukó Zsuzsanna, aki 1992-től volt a Komlós néptánccsoport művészeti vezetője. 1976-tól 1985-ig volt a táncegyüttes aktív táncosa, közben több alkalommal nemzetközi koreográfus tanfolyamon vett részt Szlovákiában. Az ő irányítása alatt a csoport hírnevet és elismerést szerzett magának itthon és külföldön egyaránt.

 

pa103390_488_20091011220625_560.jpg

(Fotó: Kiss A. János)

 

Az est folyamán természetesen a táncé volt a főszerep. Fiatalok és kevésbé fiatalok egyforma lendülettel és lelkesedéssel ropták a táncot, örömmel mutatták be tudásukat a hálás közönségnek. Itt is bebizonyosodott, hogy egy jó közösségnek összetartó ereje van, és ha a cél érdekében összefognak, akkor az eltelt 60 éven túl még sok-sok évig további sikereket érhetnek el. A jubileumi gála a Szlovák iskolában vacsorával zárult.

Az est sikeres megvalósításához a sok segítőn kívül anyagilag is hozzájárult az Országos Szlovák Önkormányzat, a Magyarországi Szlovákok Szövetsége, Tótkomlós Város Önkormányzata, a tótkomlósi Szlovák Önkormányzat és tótkomlósi vállalkozások: Família ABC, Csikai Ferenc, Czirléné Kovács Tímea, Farkas Műszaki- és kultúrcikk üzlet, Mit-Gyúr Pékség, Nyíri Pékség, K2 Söröző, Kovács László, Méry fodrászat, Csjernyikné Povázsai Zsuzsanna, MAS 2003, Kovácsné Cseh Katalin, Fantázia Virág és Ajándék, Rózsa Fürdő. Minden támogatónak köszönetét fejezi ki a Komlós Néptánccsoport.

H.D.E.