Tótkomlós város

Tótkomlós Város - Hírek

Megtartó emlékezet

Megtartó emlékezet

Az utóbbi időben örvendetesen szaporodnak a helyi kiadványok és most ezek legfrissebb darabját - Szokolay Kálmán versei és élete - mutatták be a Szlovák Regionális Központban, egy, a könyvhöz köthető kiállítással együtt. A kötet megjelenése a Laukó családnak köszönhető, akiket rokoni szálak kötöttek Szokolay Kálmánhoz, és ezzel a könyvvel állítanak emléket neki.

A könyvből a kékfestő mester életét és munkásságát, a helyi komlósi társadalomban betöltött szerepét - aminek alkotó és alakító tagja volt - ismerhetjük meg. De az ő életén keresztül - az illusztrációként használt fotó- és dokumentummásolatok által - betekintést nyerünk Tótkomlós múltjába, szellemiségébe is. Olvashatjuk két nyelvű - fele magyar-fele tót - humoros verseit is, ami a mai olvasónak talán furcsa, de az idősebb komlósiak emlékeznek még, hogy néhány évtizede nem volt szokatlan, hogy az emberek gond nélkül váltottak nyelvet beszéd közben, akár egy mondaton belül is.

Klement János megnyitó beszéde után a könyvet István Anna, a Szlovák Kultúra Háza igazgatónője mutatta be, aki a könyv előszavában ezt írja: "Ajánlom a Kedves Olvasó figyelmébe és megtartó emlékezetébe Szokolay Kálmán életének és munkásságának e kötetben megőrzött töredékét, mely tovább gazdagítja a komlósiak erős, összetartó kulturális emlékezetét." A megnyitón ismételten ízelítőt kaptunk Szokolay Dongó Balázs népzenei repertoárjából, valamint a Rozmaring Népdalkör szlovák népdalai is sikert arattak.

A Szlovák Regionális Központban a kiállítás egy hétig még látható, a könyv ott is és a könyvtárban is megvásárolható.

 

ssa40816_903_20090929211031_720.JPG

 

ssa40834_696_20090929211031_918.JPG