Tótkomlós város

Tótkomlós Város - Hírek

Megjelent Csontos Pál új könyve

Megjelent Csontos Pál új könyve

A helytörténeti kiadványok egy újabb, igen szép kivitelű példányát vehették kézbe az érdeklődők október 9-én a Polgármesteri Hivatal dísztermében. Ekkor volt „Csontos Pál: Komlós története az újkőkortól a XVII. század végéig" című könyvének bemutatója.

Az eddigi helytörténeti munkák - mint azt Szincsok György, a könyv előszavában írja - Tótkomlós újratelepítésétől, tehát 1746-tól veszik számba az eseményeket. Az előző évszázadokról hiányosak az ismereteink, és most ezt az űrt tölti ki ez a kiadvány. A hitelesség biztosítása érdekében a szerző a rendelkezésre álló történeti munkák mellett jelentős mértékben támaszkodott a térségünkben végzett régészeti ásatások eredményeire is. Az itt előkerült csiszolt kőbaltától kezdve a Mátyás korabeli dínárig mind azt jelzik, hogy ez a terület évezredek óta lakott volt. Csontos Pál időt, fáradságot, anyagi áldozatot sem kímélve, a levéltárak és múzeumok anyagát áttanulmányozva egy olyan kötetet állított össze, ami településünk régmúltjának hiteles összegzése. A sok-sok ábrával, térképpel, levéltári forrásanyagokkal dokumentált munka minden történelmünk és településünk múltja után érdeklődőnek jó szívvel ajánlható.

            A könyvbemutatót dr. Kancsó János moderálta, valamint jelen volt Rózsa Zoltán, az orosházi Szántó-Kovács János Múzeum régésze, aki egyben a könyv lektora is. Dr. Garay Rita polgármester is részt vett a bemutatón, aki megköszönte a szerző munkáját és az érdeklődők figyelmébe ajánlotta a kötetet. A könyv megjelenéséhez anyagi támogatást nyújtott Tótkomlós Város Önkormányzata, valamint helyi vállalkozók és magánszemélyek is.

H.D.E.

 

ssa40955_883_20091011214407_867.JPG