Tótkomlós város

Tótkomlós Város - Hírek

Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

A héten országszerte megemlékeztek a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjáról. Tótkomlóson irodalmi ihletésű műsor volt hivatott megjeleníteni a közösség főhajtását.

A tótkomlósi városháza dísztermében három színművész, Tomanek Gábor, Mészáros Mihály és Szőke Pál mutatta fel azt a dokumentumokkal, irodalmi és történeti szemelvényekkel nyomatékosított ismeretanyagot, mely révén a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja mindenki számára érthetővé válik. A mindenfajta szélsőségtől mentes előadás tárgyszerűen, ugyanakkor az elhangzottak érzelmi befogadását is elősegítő módon láttatta, hogy a történelem mely csomópontjain siklott félre az eredetileg talán népboldogítónak szánt idea.

 

 Szőke Pál és Tomanek Gábor a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján Tótkomlóson

 

Szőke Pál és Tomanek Gábor a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján Tótkomlóson


Az előadás által kivetített történelmi körkép a folyamat legfontosabb mozzanatainak felelevenítésén túl igyekezett feltárni a véres erőszak belső természetrajzát is. Az érzékletesség tejesebbé tétele érdekében az ideológia, a hatalom egyes képviselőit is jellemezték. A világban, Magyarországon lezajlott folyamatok, bűnök áttekintő listája is segítette a jobb megérthetést. Az előadás tartalma, megjelenítése példát adott arra, hogy emberséggel, ám szigorral, tényszerűséggel, de az érzelmek húrjait is megpengetve miként kell, lehet felnőtt módon beszélni akár a közelmúlt történelméről is.


(Forrás: komlostv.hu)


Szóljon hozzá a fórumon!